Забелязали ли сте колко бързо напредват технологиите? Само до преди 40 г. за личен, домашен компютър, сме могли само да си мечтаем. И спринцовките с игли са били от стъкло и метал, за да могат многократно да се стерилизират в автоклав в болниците или да се преваряват в тенджера, ако се е налагало у дома.

Преди около 30 г. започват да се появяват мобилните телефони – огромни „тухли” с големи антени. Това е било времето, когато за да влезеш в Интернет, е трябвало да заемаш телефонната линия. И никакви флашки със стотици гигабайти – една дискета е с максимум 1,44 МБ, и това е. Тези, които са по-големи, още помнят.

Днес смартфони се използват, дори и от бабите, компютърната томография е нещо съвсем обичайно, и дори костта, напечатана на 3Д принтер, вече не изненадва никого.

Какво може да се очаква в близко бъдеще от новите технологии в медицината? За какво да се готвим?

Най-перспективните технологии, решаващи за бъдещето на медицината

Генните технологии

С помощта на технологията CRISPR/Cas9 вече могат да се правят корекции в гените, да се поправят разрушени участъци, да се отстраняват дефекти.

Според специалистите, този метод открива такива перспективи в медицината, мащабът на които не можем и да си представим в пълна степен.

Преди да се разбере как намесата в генома ще се прояви в бъдеще, има още доста време. Повдигат се въпроси относно етиката, свързани с измененията на генома и възможността буквално човешкото тяло да бъде конструирано от нулата.

Новите геномни технологии позволяват да се коригират сериозни здравословни нарушения, да се редактира геном в етапа на инвитро оплождането.

Наистина може да се промени наследствеността на човека. И в етапа, на който може да се отстрани болест, преди да се зародила, се задава въпроса дали учените и лекарите имат право на това?

Решението на етичните въпроси не трябва да се отлага повече. Учените разполагат с ключ за разрешаване на проблеми, които до неотдавна са се смятали за нерешими, и отказването от тази възможност е недопустимо.

Предполага се, че CRISP/Cas9 в близките 10-20 г. ще започне да се използва широко и почти навсякъде. Това е един от най-перспективните отрасли на медицинската наука.

Биопринтер и стволови клетки – органи по поръчка

Когато се появяват първите 3D принтери едва ли някой ги е разглеждал сериозно като способ за създаване на жива тъкан.

Отлична възможност изглеждат, дори персонално създадените, леки решетъчни ортези, прекрасно заменящият обемният и тежък гипс, с помощта на който все още се обезпечава неподвижността на счупените кости. И нови зъби на мястото на падналите или на извадените, след това кости и стави.

След това се появяват разработки, позволяващи на биопринтер да се напечатат не само тъкани, но и цели органи.

Истината е, че е трябвало да се обединят достиженията в областта на 3D печата и приложението на стволовите клетки.

В обществото съществува известно предубеждение относно използването на стволови клетки, но това направление не престава да бъде едно от най-перспективните.

С помощта на новите технологии се разкриват грандиозни перспективи, с помощта на които ще бъдат решени много проблеми, като се започне от израстването на нови зъби на мястото на извадените и разрушените, и се стигне до производството на нова кожа на мястото на изгорената.

Нови бели дробове на мястото на болните или ново сърце вместо вече умореното. Не говорим за нови хрущяли, кости и други тъкани на организма.

От специален биосъвместим гел първо се печата 3-измерна структура, след това от взетите от човека-реципиент кожни клетки, препрограмирани в стволови, се отглежда жива тъкан, запълваща матрица.

Така може да се създаде тъкан на всеки орган, и то без риск от отхвърляне при трансплантация. Новата тъкан ще бъде собствена, оформена от собствените телесни клетки.

Персонализирана медицина

Това е много перспективна област на медицината. Могат да бъдат решени проблеми, свързани с неправилното назначение и приложение на лекарства, от които ежегодно страдат стотици хиляди хора.

В близко бъдеще този проблем може да е отиде в миналото. Според резултатите от изследванията може да се създаде персонална програма на лечение.

Препаратите в индивидуална доза могат да постъпят в организма в строго разчетеното време, в точната доза, от предварително създадената.

Начините за доставка трудно могат да се предскажат, тъй като учените разработват най-различни варианти.

В идеалния случай, в кабинета на всеки лекар може да се появи устройство, на което ще създава индивидуално лекарство за всеки пациент.

Ваксина срещу рак – персонифицирана имунотерапия

Онкологичните заболявания отнемат всяка година милиони животи. Често това се случва, защото болният твърде късно търси медицинска помощ – защото и самият той не е знаел, че е болен.

Някои видове рак могат да се предотвратят, други да се излекуват, като се даде точна команда на имунната система, като се настрои за борба с този тумор, който се е образувал в организма.

По подобен начин могат да се лекуват днес първични тумори на главния мозък, левкемия и лимфоми. Това, което е постигнато днес в тази област, може да спаси живота на хиляди болни.

Следващите 4 направления е логично да се обединят в едно. Това са:

  • Изкуствен интелект;
  • Интернет на нещата;
  • Големи данни;
  • Телемедицина.

Тези непонятни за повечето хора термини скриват невъобразими възможности. Но за да си ги представим, трябва да разберем какво точно означават.

Internet of Things обединява в себе си множество от т.нар. умни устройства и обекти, свързани към интернет и постоянно събиращи и предаващи данни.

В медицината това са данни за здравословното състояние на човек – за неговата температура, кръвно, пулс, кръвна захар и др.

Сведенията, събрани от умни устройства, се трупат в огромни бази данни – Big Data, с които оперира изкуственият интелект. Разбира се, медицината е само едно от направленията, но много важно.

Въз основа на анализа на огромен масив от данни информацията от изкуствения интелект може, например, да прогнозира появата на болестта още, преди човек да усети първите симптоми, и да разработи алгоритъм от действия, насочени към предотвратяване на болестта или, в най-малка степен да предотврати болестта.

Изкуственият интелект също може да постави диагноза с много по-голяма точност, отколкото жив лекар, и да го направи от разстояние.

Това дава мощен тласък на развитието на телемедицината – дистанционната медицинска помощ, която не изисква лекарят да е в кабинет и да се посещава.

Роботи в медицината

Става въпрос за роботи в най-широкото понятие, от личния помощник-медицинска сестра до устройство, което може да извърши изключително сложни хирургични операции.

Що се отнася до роботите-медицински сестри, то те вече успешно работят, помагайки на болни или на хора в много напреднала възраст в ежедневните задачи и заменяйки не само медицинските сестри, но и домашния помощник.

Роботът медицинска сестра може да напомни за прием на лекарства, да контролира температурата и кръвното, да се свърже при необходимост с лекар.

Някои модели могат да повдигат и да преместват болен, който е с ограничена подвижност.

Това е най-простото. Във всеки случай с роботите-хирурзи, които вече изпълняват множество операции, макар и да не са в автономен режим.

Днес вече е ясно, роботите могат да осигурят на бъдещите хирурзи свръхспособности, осигурявайки точност, която невинаги е достижима за човека. Или съвсем недостижима в традиционната хирургия.

Бионика

Това са не само вещества, от които биопринтерите „печатат живот”. Това са състави, имитиращи белтъчните структури в живите клетки, материали за спиране на кръвотечение, композиции за създаване на зъбни импланти, изкуствена кожа, материали за създаване на протези и т.н.

Учените от цял свят вече работят в направление, което е много актуално днес – над удължаването на живота на хората, и то не просто на годините, а периодът, в който са в добро здраве и са активни.

Говори се, че дори до средата на 20-ти век може да бъде постигнато безсмъртие, ако някой поиска да живее вечно. Този въпрос, впрочем, е философски.