Нормално е да изпитате тревожност когато ви предстои важен изпит, среща с непознат на сляпо или ново интервю за работа. Ако обаче усетите, че тревожността се прокрадва в рутината на ежедневния живот и се тревожите дори и без причина, то има голяма вероятност да страдате от тревожно разстройство.

Съществуват много различни видове такива разстройства, но също така и много различни начини да се справите с тях. Веднъж осъзнали вашия проблем, има неща, които бихте могли да направите, за да върнете спокойствието в своя живот и да възстановите баланса си.

Разберете тревожността

Тревожността е нормална човешка емоция и дори е здравословно да се появява когато сме под заплаха и в опасност. В модерни времена тревожността често служи за мотиватор и двигател.

Кара ни да бъдем по-съсредоточени и ефективни. Когато обаче тревожността се превърне в наш спътник, когато започне да се отразява на взаимоотношенията с хората около нас и ни пречи да извършваме нормално нашите ежедневни дейности, тя спира да бъде двигател и се превръща в проблем.

В този момент човек пресича границата на нормалния здравословен стрес и навлиза в зоната на тревожното разстройство.

Тревожно разстройство и панически атаки - какви са симптомите

- Перманентно усещане за напрежение и безпокойство;

- Примесване на тревожността с ежедневните задължения в училище, на работа или у дома;

- Измъчват ви страхове, за които знаете, че са ирационални, но не можете да се избавите от тях;

- Усещане, че нещо лошо ще се случи ако някои неща не бъдат направени по определен начин;

- Избягвате някои ежедневни ситуации или дейности, защото предизвикват у вас тревожност;

- Изпитвате неочаквани панически атаки със силно сърцебиене;

- Усещане, че опасностите и катастрофите в живота ви дебнат зад всеки ъгъл;

Това което прави тревожните разстройства толкова трудни за разпознаване е фактът, че симптомите не са един или два а цяла група, като това ги прави доста вариращи при отделните хора.

При един човек панически атаките могат да се появяват всеки ден по много пъти и в различни ситуации, докато при друг могат да се появят само при определени ситуации, например разговор пред много хора или каране на кола.

В най-тежките случаи хората живеят в постоянен страх и се тревожат от всичко, което ги заобикаля.

Това обаче, което обединява всички симптоми, е усещането за страх и безпокойство от ситуации, в които повечето хора се чувстват спокойни и не изпитват дискомфорт.

Емоционални симптоми на тревожността

- Трудност при концентриране;
- Чувство за страх и тревога;
- Чувство за нервност и напрегнатост;
- Раздразнителност;
- Невъзможност човек да се отпусне и да релаксира;
- Усещане за празнота в ума;
- Търсене на сигнали за опасност;

Физическите симптоми на тревожността

Най-неприятното при тревожността е, че то не е само емоционален проблем, но включва и редица неприятни физически симптоми, например така наречената реакция “бий се или бягай”.

Заради физическото изразяване, симптомите могат често да се сгрешат със симптом на някое друго заболяване. Симптомите карат хората да ходят от един лекар на друг преди най-накрая да се диагнозтицират с тревожно разстройство.

Физическите симптоми при тревожното разстройство включват:

- сърцебиене;
- потене;
- стомашно разстройство или гадене;
- често уриниране;
- диария;
- плитко дишане;
- треперене;
- мускулна слабост;
- главоболие;
- световъртеж;
- безсъние;

Тревожността и депресията

Много често, но не задължително, хората с тревожно разстройство развиват депресия или различни депресивни състояния.

Тревожното разстройство и депресията са разстройства, които имат много общо по между си, тоест те са от едно естество, така че не е учудващо, че много често вървят ръка за ръка.

Двете състояния се допълват по много неприятен за човека начин и го карат да се чувства още по-зле, за това е препоръчително да се търси специализирана помощ в случай на нужда.

Тревожните атаки и техните симптоми

Тревожните атаки, по-добре известни като панически атаки, са кратки периоди на интензивна паника или страх. Характерна черта за тях е, че се появяват внезапно и без предупреждение.

Понякога може да ги предизвика нещо конкретно като страх от реч пред много хора или засядане в асансьор. Друг път обаче могат буквално да изникнат от нищото.

При появата им техният пик идва след около 10 минути и рядко траят повече от 30 минути.

Въпреки кратката продължителност, човек може да изпита толкова сериозен страх и ужас, че дори да помисли, че умира!

Неприятната симптоматика на паническите атаки кара много хора да помислят, че получават инфаркт. Много е вероятно човек да получи и последващи паник атаки, особено на публични места, където човек има усещането, че не може да избяга.

Симптомите на паническите атаки са:

- усещане за ужасяваща паника;
- усещане за загуба на контрол;
- усещане за полудяване;
- силно сърцебиене и дори болка в гръдния кош;
- усещане, че трябва да избягате някъде;
- трудно дишане и усещане за задушаване;
- хипервентилация;
- горещи вълни или потръпване;
- треперене или залитане;
- гадене или стомашни спазми;
- чувство за нереалност;

Видове тревожно разстройство

Има шест основни вида тревожно разстройство, всяко със своите отделни и уникални симптоми: генерализирано тревожно разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство, паническо разстройство (пристъпи на тревожност), фобия, пост-травматично стресово разстройство и социално тревожно разстройство.

Самопомощ при тревожност, панически атаки и тревожни разстройства

Не всеки човек с тревожност страда от тревожно разстройство. Понякога това може да резултат от недоспиване, проблеми на работа или у дома, както и от прекалена консумация на кафе.

Ако живеете нездравословно или сте под голям стрес не е изненадващо да имате и тревожно разстройство. За начало трябва да си отговорите на следните въпроси:

- Имате ли време всеки ден за почивка и развлечения?
- Получавате ли емоционалната подкрепа, от която се нуждаете?
- Грижите ли се добре за тялото си?
- Чувствате ли се претоварени със задължения?
- Търсите ли помощ когато ви се налага?

Ако усещате, че нивата ви на стрес са прекалено високи, тогава е време да промените някои неща за да върнете баланса си. Можете да се откажете от част от отговорностите си или да ги прехвърлите на друг човек.

Ако се чувствате изолиран и неподкрепен трябва да намерите някой, на който да се доверите и да поговорите. Ако има човек, с когото да говорите за проблемите и тревожността си можете да направите голям прогрес в посока по-балансирано състояние.

Как да постъпим при тревожно разстройство?

1. Предизвикайте негативните си мисли

- Напишете от какво се тревожите с химикал върху лист хартия. Не забравяйте, че да напишете точно какво чувствате е много по-трудно, от колкото да си мислите за това, така че най-вероятно скоро проблемът ви ще започне да изглежда по-незначителен.

- Отделете си 10 минути само за лоши мисли. Мислете за лошите неща без да се опитвате да коригирате мислите си. Отпуснете мисълта напълно и се отдайте на негативността. След тези десет минути се захванете с редовните си занимания. Ако в даден момент нещо ви разтревожи, кажете си, че ще помислите за това следващият път когато има време за лоши мисли.

- Приемете несигурността. За съжаление, ако мислите за лоши неща няма да ги предотвратите. За това се опитайте да приемете несигурността и да живеете в хармония с нея. Не търсете решения тук и сега за проблеми, които тормозят повечето хора цял живот.

2. Погрижете се за себе си

- Практикувайте техники за релаксация. Когато се практикуват редовно, техниките за релаксация като медитация, прогресивна мускулна релаксация и дълбоко дишане могат да намалят симптомите на тревожност и да повишават чувството на спокойствие и емоционално благосъстояние.

- Преминете на здравословен хранителен режим. Започнете деня с качествена закуска и продължете с чести малки хранения през деня. Ако прекарате твърде дълго време без храна води до ниски нива на кръвната захар, което може да ви накара да се чувствате по-тревожни.

- Намалете консумацията на алкохол и никотин. Те водят до повече безпокойство, а не до по-малко.

- Спортувайте редовно. Упражненията са естествено успокоително и облекчават симптомите на тревожност. За да се постигне максимална полза е добре да се стремите към най-малко 30 минути аеробни упражнения през повечето дни от седмицата.

- Спете достатъчно. Липсата на сън може да изостри тревожните мисли и чувства, така че се опитайте да получите от 7 до 9 часа сън на нощ.

Кога да потърсим професионална помощ?

Докато понякога стратегиите за самопомощ за справяне с тревожността могат да бъдат много ефективни, ако вашите притеснения, страхове или панически атаки са станали толкова големи, че ви карат да изпитвате краен стрес или влошават качеството ви на живот, то значи е време да се потърси професионална помощ.

Ако изпитвате много неприятни физически симптоми в резултат на тревожност, помислете за медицински преглед. Вашият лекар ще се уверите, че вашата тревожност не е причинена от медицинско състояние, като например проблем на щитовидната жлеза, хипогликемия или астма.

Тъй като някои лекарства и хранителни добавки могат да причинят безпокойство, вашият лекар също ще иска да знае за всички лекарства, билкови лекарства, алкохол или наркотици, което евентуално сте приемали за развлечение.

Ако вашият лекар изключи медицинска причина, следващата стъпка е да се консултирате с терапевт, който има опит в лечението на панически атаки и тревожни разстройства. Терапевтът ще работи с вас, за да се определи причината и типа на вашата тревожност и ще разработи програма за нейното лечение.

Лечение

Пациентите с тревожни разстройства обикновено реагират много добре на лечението и то в относително кратък период от време. Конкретният тип лечение зависи от вида на тревожно разстройство и неговата тежест.

Но по принцип, повечето тревожни разстройства се лекуват с поведенческа терапия, само с лекарства или комбинация от двете. Понякога някои видове допълващи или алтернативни лечения могат също да бъдат много полезни.

Поведенческа терапия

Когнитивно-поведенческата терапия е вид поведенческа терапия. Тя се фокусира върху поведенческите прояви, а не върху основните психологически конфликти или проблеми от миналото. Поведенческата терапия за лечение на тревожност обикновено отнема между 5 и 20 седмични сесии.

Когнитивната поведенческа терапия се фокусира върху вашите мисли или внушения. При лечение на тревожно разстройство,  спомага да се идентифицират и да се оспорят негативните модели на мислене и ирационални вярвания, които подхранват вашата тревожност.

Излагането на проблема като метод за лечение на тревожно разстройство ви насърчава да се изправи срещу страховете си в безопасността на контролираната среда.

Чрез многократните излагания на стресиращия фактор или ситуация или обект, дали във въображението си или в действителност, вие печелите по-голямо чувство за контрол и привиквате към стресора. Когато сте изправени пред страха си, без да бъдете наранени, вашата тревожност постепенно намалява.

Лекарства

Разнообразие от лекарства, включително бензодиазепини и антидепресанти, се прилагат при лечението на широка гама от тревожни разстройства. Но лекарството би било най-ефективно, ако се комбинира с поведенческа терапия и стратегии за самопомощ.

Лекарствата обикновено се използват в краткосрочен план за облекчаване на тежки симптоми на тревожност, но най-често са просто добавка към други форми на терапия.