Трихотиломанията е заболяване, което включва повтарящи се, неустоими подтици и импулси да отскубнете коса от скалпа, веждите или други части на тялото си. Страдащият се опитва да спре и да се противопостави на това желание, но не успява да се овладее.

След продължително дърпане и скубане на косъмчета от скалпа често остават отделни плешиви петна, което причинява значително страдание и безпокойство. Това може да се отрази отрицателно на неговия професионален и социален живот.

Хората с трихотиломания често оставят косата им да достигне по-голяма дължина, за да се прикрият образувалите се плешиви петна.

За някои хора, трихотиломанията може да бъде сравнително леко и като цяло управляемо състояние. За други обаче, натрапчивото желание за дърпане и отскубване на коса е поразително силно.

Някои методи за лечение са помогнали на много хора да намалят или спират изцяло скубането на косата си.

Признаците и симптомите на трихотиломания най-често включват:

- Многократно дърпане и отскубване на косъмчета от косата, най-често от скалпа, но също и от вежди, миглии от други части на тялото;

- Засилващо се чувство на напрежение в страдащия преди да отскубване или когато се опитва да се противопостави на отскубването;

- Чувството за временно удоволствие или облекчение след като косъмчето е откъснато;

- Плешиви области на скалпа или други области на тялото си, включително оскъдни или липсващи мигли и вежди;

- Предпочитания за конкретни модели на дърпане на косата;

- Ухапване, дъвчене или гълтане на отскубнатия косъм;

- Понякога се наблюдава пукане на корена на косъма със зъби;

- Играене с отскубнат косъм или триене в устните или лицето;

Повечето хора, които имат трихотиломания, също гризат кожичките си, гризат ноктите си или дъвчат устните си. Понякога дърпането на косми от домашни животни, кукли, дрехи и одеяла също може да е признак.

Повечето хора с трихотиломания издърпват косъмчета от косата си когато са сами и като цяло се опитват да скрият заболяването си от другите.

Скубането на косъмчетата може да бъде:

- Съзнателно. Някои хора дърпат косите си умишлено за облекчаване на напрежението или при тревога - например, дърпат и отскубват коса за да получат облекчение. Някои хора могат да извършват сложни ритуали за дърпане на косата, като например намирането на точното косъмче, ухапване на вече отскубнатия косъм или пък изяждането му.

- Несъзнателно. Някои хора дърпат косите си, без дори да осъзнават, че го правят, като например, когато са отегчени, при четене на книга или при гледане на телевизия.

При един и същ човек мога да се случат както съзнателни, така и несъзнателни отскубвания на косъмчета от косата в зависимост от ситуацията и настроението. Някои позиции на тялото, например почивка с ръка на главата, може да провокира слубане на косъмчета при страдащия от това заболяване.

Трихотиломанията е дългосрочно (хронично) разстройство. Без лечение, симптомите могат да варират по тежест във времето. Например, хормонални промени по време на менструация могат да влошат симптомите при някои жени.

За някои хора, които не се лекуват, симптомите могат да се появяват, а после да си отиват за седмици, месеци или години. В много редки случаи разстройството изчезва в рамките на няколко години след като е започнало.

Причини

Причината за трихотиломанията е все още неясна. Подобно на много други сложни заболявания, тя вероятно е резултат от комбинация от генетични фактори и фактори на средата. Също така, важна роля може да играе и наличието на дисбаланс на някои химикали в мозъка, например серотонин и допамин.

Следните фактори водят до увеличаване риска от поява на трихотиломания:

- Фамилна анамнеза - генетиката може да играе важна роля в развитието на трихотиломанията. Разстройство е по-вероятно да се появи в семейства, в които има и друг човек с това разстройство.

- Възраст. Трихотиломания обикновено се развива точно преди или по време на ранните тийнейджърски години. Повечето случаи започват на възраст между 11 и 13. Тази възраст се счита за най-рискова за появата на това състояние.

- Отрицателните емоции - за много хора с трихотиломания, скубането на коса е начин за справяне с отрицателни или неприятни усещания, като стрес, тревожност, напрежение, самота, умора или чувство на неудовлетвореност.

- Други разстройства - хората, които имат трихотиломания, често може да страдат и от други разстройства, като депресия, тревожност и обсесивно компулсивно разстройство.

Като цяло много повече жени, отколкото мъже, са лекувани до сега от трихотиломания. Най-вероятно обаче, това се дължи на факта, че жените са по-склонни да потърсят медицинска помощ.

Една от причините за съмнение в по-малкия брой засегнати мъже е, че в ранна детска възраст момчета и момичета са на практика еднакво засегнати.

Усложнения

Въпреки че може да не изглежда особено сериозно заболяване, трихотиломанията може да има голямо влияние върху живота ви.

сложненията могат да включват:

- Емоционален стрес. Много хора с доказана трихотиломания чувстват срам, унижение, ниско самочувствие, депресия и безпокойство в резултат на тяхното състояние.

- Проблеми в социалната сфера и работата. Смущението поради загуба на коса може да ви доведе до избягване на социални дейности и професионални възможности.

Хората с трихотиломания могат да носят перуки и прикриващи прически за да скрият плешивите петна или пък да носят фалшиви мигли. Някои хора могат да избегнат интимност от страх, че състоянието им ще бъде разкрито.

- Сериозно увреждане на косата и кожата. Постоянното скубане на коса може да причини ожулвания и други повреди, включително инфекции, на кожата на скалпа или конкретната област, където косата е отскубната и може да повлияе на растежа на косата в бъдеще.

- Образуване на топки от косми. Яденето на вашата коса може да доведе до голяма, сплъстена топка косми в храносмилателния ви тракт. През годините топката от погълната коса може да доведе до загуба на тегло, повръщане, чревна непроходимост и дори смърт.

Лечение на трихотиломания

Изследванията на маниакалното състояние и неговото лечение са все още ограничени в световен мащаб. Въпреки това, съществуват някои възможности за лечение, които са помогнали на много хора да намалят отскубването на коса и дори да спират изцяло.

Психотерапия

Обучението с метода на заместване е един от основните методи на психотерапия при трихотиломанията. Този вид терапия помага да се научат засегнатите как да разпознават ситуации, в които е по-вероятно да започнат да скубят косъмчета от косата си и как да ги заместят с други типове поведение вместо това.

Например, може да стискат юмруците си докато изчезне желанието или да пренасочат ръката си от косата си към ухото.

Други терапии:

- Когнитивна терапия - може да помогне на страдащите от трихотиломания да се доберат до “извора” и да разберат какво е дълбокото значение, което може да има дърпането и скубането на собствената им коса за тях.

- Терапия за приемане - на засегнатите им се предоставя възможност да се научат да приемат поривите за дърпане на своята коса без да реагират и да ги изчакат да отминат.

Лекарства

Няма лекарства, които да са създадени специално за лечение на трихотиломания. Въпреки това, някои медикаменти могат да помогнат да контролирате своите симптоми.

Например, вашият лекар може да препоръча антидепресант, който да отслаби симптомите. Други лекарства, които се считат за ефективни, включват N-ацетилцистеин - амино киселина, която влияе невротрансмитери, свързани с настроението, както и оланзапин, вид атипичен антипсихотик.

Говорете с вашия лекар за всяко лекарство, което ви предписва и не приемайте медикаменти без неговото одобрение. Възможните ползи от медикаментите за лечение на трихотиломания трябва винаги да бъдат балансирани с възможните нежелани реакции.