Най-разпространените лекарства срещу хипертония могат да предизвикат остра бъбречна недостатъчност, ако се приемат с обикновени обезболяващи и препарати за понижаване на температурата.

Тази опасна комбинация от лекарства учените определят като троен удар по бъбреците.

Опасната троица по предписание

Опитът да се разшифрова механизмът на такова действие на препаратите е предприет неотдавна от учени от Канадския университет Ватерло. Ето 3 източника и 3 съставни части на този медицински проблем.

Прили и сартани

Две групи от най-популярните и ефективни лекарства за понижаване на кръвното, с близки механизми на действие, и затова ако някой се лекува с прили, то сартани не му се изписват. И обратното.

Диуретици

Също често се изписват на хипертоници. Често влизат в състава на комбинираните препарати срещу тази болест. Има немалко таблетки, които едновременно включват диуретици с прили и със сартани.

Препарати от групата на нестероидните противовъзпалителни

Едновременно отслабват болката и възпалението, а също и понижават температурата. Затова и често се изписват при простудни заболявания и всякакви болки – от главоболие и мускулни до ставни.

При хронични заболявания на ставите с тях се провежда по-дълго лечение, за да се отслаби възпалението и да се намали болката.

Названията на тези лекарства са известни на много от нас от рекламите по телевизията и от личен опит. Сред тях са многобройните препарати с ибупрофен, напроксен, диклофенак, индометацин и други.

Когато тези 3 препарата се приемат едновременно, рискът от остра бъбречна недостатъчност нараства с 31%.

Това са големи стойности, още повече, че става въпрос за опасно усложнение, което може да завърши фатално или да премине в сериозно заболяване, което да наложи с времето бъбречна трансплантация или хемодиализа.

За първи път мащабите на тройния удар откриват през 2013 г. учени от Канада и Италия, наблюдавайки в продължение на 6 години 487 372 пациенти, лекуващи се от хипертония.

За това време сред тях са установени над 2200 случаи на остро бъбречно увреждане. Обикновено те били свързани с едновременен прием на тези 3 групи препарати, описани по-горе.

Значително по-рядко бъбречна недостатъчност се развивала заради прием на общо две групи лекарства – диуретици и нестероидни противовъзпалителни. Но такива случаи също имало.

Други препарати срещу хипертония, приемани заедно с нестероидни противовъзпалителни не увреждали бъбреците.

Важно е, че най-висок риск от развитие на бъбречна недостатъчност се наблюдавал в първите 30 дни на лечението с тройната комбинация от лекарства.

Това означава, че това опасно усложнение е възможно да е дори при хипертоници, приемащи нестероидни противовъзпалителни епизодично – по време на простуда или при лечение на обичайни болки.

В такива случаи се използват най-често препарати без рецепта, които се предлагат в аптеките в най-големи количества.

Трудно е да се изключи този ефект и от обезболяващите мехлеми с нестероидни противовъзпалителни, тъй като веществата от тях също попадат в кръвообращението, а не само на коляното, кръста или на друго място на болка, както се опитват да ни убедят в рекламите.

Проблемът е в това, че всички компоненти на т.нар. тройния удар действат на бъбреците, и когато тяхното влияние се сумира, рискът от бъбречна недостатъчност нараства.

Учените установяват, че в най-голяма степен на риск са изложени хората над 60-65 години с начални увреждания на бъбреците, често неоткрити, или със сърдечна недостатъчност.

Друг важен фактор е недостатък на вода в организма. Затова при лечение с такива лекарства трябва да се пият достатъчно течности.

Преди изписване на нестероидни противовъзпалителни на лекуващи се от хипертония лекарите трябва да назначават изследвания на бъбреците, за да се направи проверка дали не са налице първи и още незабележими признаци на бъбречна недостатъчност.

Не само бъбреците

Изписването на лекарства от групата на нестероидни противовъзпалителни представлява проблем и по редица други причини. Първо, способстват за повишаване на кръвното сами по себе си, това отслабва ефекта на терапията на хипертония.

Второ, приблизително при 1/3 от страдащите от хипертония има заболявания на ставите, и те често се съчетават, тъй като това са болести на напредването на възрастта.

На практика на всички им се налага да се лекуват и с обезболяващи. Ако болката не отслабва, това влошава качеството на живот и кръвното се вдига.