По време на бременност и след раждането тялото на майката се променя, това е забележимо както по дрехите, така и по любимите обувки.

Връщането на предишната фигура е възможно с помощта на диети и упражнения, но могат ли да се промени размерът на краката.

Как и защо се увеличават стъпалата на майките

Всички сме чували за стрии, косопад по време на кърмене и проблеми със зъбите. Факт е обаче, че измененията могат да засегнат и размера на краката, за повечето е изненада.

С необходимостта от смяна на всички обувки след раждането се сблъскват много жени.

Хормони с двойно действие

Специфичните проблеми със стъпалата при бременни и родили жени обикновено са свързани с трупане на килограми и едновременно освобождаване на хормони, които отпускат сухожилия и връзки.

За основен женски хормон по право се смята прогестерона. Той не само способства за поддържане на бременността, но и прави тъканите на бъдещата майка по-разтегливи.

В противен случай организмът не би могъл да издържи на напора на бързо растящия плод.

Повишената разтегливост е необходима и за да мине раждането успешно, без разкъсвания.

Едновременно с растежа на плода и увеличаване на теглото нараства натоварването на опорно-двигателния апарат.

Заради все по-нарастващия корем центърът на тежестта на тялото се измества – за да се задържи равновесието, на мускулите на гръбначния стълб им се налага сериозно пренастройване.

Това пренастройване става първо, поради увеличаване на извивката в кръста – лордоза, и второ, благодарение на засилване на гръдната извивка – кифоза, компенсиращи усилващи кръстната лордоза.

Запазването на такава необичайна стойка не е лесно за костно-мускулната система. Оттам дискомфортът и болките в гърба и неизбежното увеличаване на стъпалата – по-широко плоско стъпало помага за разпределяне на допълнително тегло при ходене.

Обикновено най-силни изменения претърпяват стъпалата на тези, които по природа притежават хипермобилност и твърде разтежима съединителна тъкан.

Постоянен растеж

Много части на нашето тяло растат през целия ни живот – с възраст малко се увеличават носът и ушите. Същото се отнася и за стъпалата. С възрастта при някои стъпалата стават по-големи, поради увеличаването на килограмите, при други заради бременност, някои изпитват силно натоварване на опорно-двигателния апарат, заради някои видове спорт – скокове на дължина, фигурно пързаляне, поради професионална дейност, свързана с дълго стоене на крак.

Смяната на обувките се препоръчва с времето за всички жени. Не трябва да се носят обувки, които ни стягат. Врасналите нокти са най-малкото зло, което може да се случи, ако се носят обувки с неподходящ размер.

Притискащите обувки, носени продължително време предизвикват т.нар. кокалчета, които могат да се усложнят с възпаление.

Неподходящите обувки могат да доведат до комплексни нарушения в скелетно-мускулната система. Повишено натоварване и прекомерно напрежение, ако обувките не са ни удобни, изпитват всички мускули и стави, не само тези на стъпалата.

Обувки за млади майки

По време на бременност и след раждане е важно да избираме удобни обувки. Истинско спасение могат да са маратонки с надеждна система, която да е като амортисьор, например, тези за бягане.

Не се за препоръчване обувките с високи токове – положението на тялото при ходене на токове над 6 см увеличава натоварването на опорно-двигателния апарат с няколко пъти.

За предпочитане са обувките на нисък устойчив ток – 2-4 см., които добре фиксират стъпалото и позволяват използването на ортопедични стелки.

Обувките трябва да са такива, че на краката да не им е тясно, а подметките да са гъвкави.

Възможно е да е необходимо носене на специални приспособления, т.нар. ортези с пълен контакт, които осигуряват подкрепа на сводовете на стъпалото, и което е важно за компенсиране на амортизиращите функции.

Освен това използването на ортези подобрява кръвообращението, което намалява предразположението към отоци. Тези приспособления се изготвят по поръчка на ортопед.

Ако чувството на умора, тежест в краката по време на бременност е доста досадно, помагат водните процедури – контрастен душ, прохладни вани с добавен елов екстракт и лек самомасаж.

Помнете, че след раждането, нормализиране на хормоналния фон и възстановяване на еластичността на мускулите и връзките плоскостъпието, провокирано от бременността с времето отшумява.

Размерът на краката обаче с времето остава по-голям, отколкото е бил преди това.