В днешно време за секса се говори абсолютно свободно и безпроблемно, особено при по-младите от нас. На все по-ниска възраст момичетата губят девствеността си, а момчетата се сблъскват с първите сексулани проблеми.

Хормоните в младежите бушуват с пълна сила в разгара на пубертета им и те започват да водят полов живот още от рано. Това може да им се отрази и добре, и зле, в зависимост от различни фактори.

Повечето от тийнеджърите и не се стремят да скрият този факт, напротив. Сексът бива една от най-обсъжданите теми между младите.

Кои са сегашните източници на информация за секса?

Тийнеджърите споделят помежду си опит, идеи и какво ли не друго, а главен учител им са именно другите като тях, порното, списанията и Интернет, но в много редки изключителни случаи това биват родителите или някой по-възрастен от тях.

В днешно време те има от къде да си набавят нужната информация, и то без да привличат вниманието на мама и тате.

Но лошото е, че невинаги порното може да изгради реална представа за начина, по който протича истинският полов акт в живота.

То успява да предаде само сухите факти на физическата част, но сексът има и емоционална страна, която то не успява да покаже.

Също така много рядко истинският секс се случва като по филмите за възрастни – държанието на двамата партньори често е съвсем различно.

Но децата ни няма как да знаят това. Другият им не особено надежден източник биват именно хората, с които общуват, които са най-вече просто други деца.

Тъй като са на една и съща или близка възраст, знанията за сексуалния акт на повечето младежи не варират особено – те имат еднакви източници на информация и знаят едни и същи неща.

Е, тези с по-богат сексуален опит, знаят повече, но това става вследствие на други обстоятелства.

Защо децата ни трябва да знаят за секса от рано?

Те така и така ще го направят. Въпросът е дали ще знаят как да се предпазят, как да се държат и какво да очакват. А да си признаем – сегашните им източници не са най-добрия вариант.

Остават родителите да ги научат. Да, но много от родителите не желаят да го направят, поради свои лични съображения.

Пък и освен това е много вероятно детето да се чувства притеснено да говори с родителя си по тази тема и разговорът да не завърши особено добре. И последния вариант, който остава бива училището.

Защо трябва да има учебен час по сексология в училището?

Не става въпрос за практикуване или някаква друга подобна извратена глупост, нито пък за учене на секс техники или съвети.

Не, става въпрос за час по анатомия, час в който децата да могат да изложат гледната си точка на мислене относно секса, да се запознаят с това какво точно представлява, без да изкривяват мисленето си в различни грешни посоки.

Те трябва да научат някои основни неща за половия акт, преди да започнат да го практикуват.

В този час това ще бъде възможно.

Темите за секса са много – ползването на контрацептиви, опасностите, които крие всеки от тях, опасностите на секса без предпазни средства, венерическите болести, предавани по полов път, сексуалното насилие, емоционалността в акта и т.н. и т.н.

На младите хора трябва да им бъде предаден опит, за да допускат те възможно най-малко грешки в интимния си живот и да могат да водят един пълноценен и здравословен такъв.

А с квалифициран по-възрастен преподавател, готов да отговори на всичките им въпроси, свързани със секса, това може да бъде възможно.