Лимфом на Ходжкин, по-рано известен като болест на Ходжкин, представлява рак на лимфната система, която е част от имунната система на организма.

Заболяването се характеризира с анормален растеж на лимфните клетки, които могат да се разпространят и извън лимфната система. С прогресирането на лимфома се компрометира способността на организма да се бори с инфекциите.

Заболяването е сред най-често срещаните видове рак на лимфната система след Неходжкиновия лимфом, който засяга много повече хора.

Напредъкът при диагностиката и лечението на болестта предоставя възможност за овладяване и пълно излекуване.

Какви са симптомите?

• Безболезнено подуване на лимфните възли в шията, подмишниците или слабините;
• Продължително усещане за умора и отпадналост;
• Висока температура и втрисане;
• Нощни изпотявания;
• Безпричинна загуба на тегло - около 10% и повече от обичайното тегло;
• Загуба на апетит;
• Сърбеж;
• Повишена чувствителност към алкохолно въздействие или болка в лимфните възли след употреба на алкохол;

Кога да потърсите лекарска помощ?

Потърсете лекарска помощ, ако имате някакъв съмнения, че е възможно да сте придобили заболяването.

Какви са причините?

Учените са установили, че най-често този вид лимфом възниква, когато имунните клетки за борба с инфекциите, наречени В клетки развият мутация в своята ДНК.

Мутацията предизвиква ускорено делене клетките и удължаване на продължителността на живота им в сравнение с нормалните В клетки.

Изменението става причина за натрупването на голям брой клетки с необичайно голям размер в лимфната система и предизвиква изтласкването на нормалните здрави клетки.

Този процес е причина за симптомите на заболяването.

Съществуват няколко разновидности на този вид лимфом. Разновидността се основава на вида на засегнатите клетки и тяхното поведение.

Класическа форма

Това е по-често срещаната форма на заболяването. При хората с тази диагноза клетките в лимфните възли са необичайно големи и анормални и се наричат Рийд-Щернберг.

Лимфоцит, преобладаващ лимфом на Ходжкин

При този много рядък тип лимфом В клетките са много големи и анормални и понякога се наричат клетки пуканки, поради външния им вид.

Лечение на лимфон на Ходжкин

Какви са възможности за лечение са подходящи, зависи от типа и стадия на заболяването, общото здравословно състояние и предпочитанието на пациента. Целта на лечението е да се унищожат, колкото е възможно повече ракови клетки и евентуално до навлизането на болестта в състоянието на ремисия.

Химиотерапия

Химиотерапията представлява медикаментозно лечение, при което се използват активните съставки на прилаганите лекарства, за да се унищожат лимфомните клетки.

Лекарствата навлизат в кръвния поток и могат да достигнат до почти всяка част на тялото. Често се прилага лъчева терапия при хора в ранен стадий на класическата форма на лимфома.

Обикновено лъчевите процедури се извършват след 1 курс на химиотерапия. При напреднал стадий на заболяването може да се назначи химиотерапия самостоятелно или в комбинация с лъчева терапия.

Медикаментите при курса на химиотерапия могат да се приемат перорално под формата на таблетки или венозно, но понякога се използват и двата начина на приложение.

Страничните ефекти от химиотерапията се определят от лекарствата, които са предписани. Честите нежелани реакции са загуба на коса и гадене.

Но понякога е възможно да се развият дългосрочни усложнения като увреждане на сърцето, белите дробове, проблеми с фертилността и някои други видове рак като левкемия.

Трансплантация на стволови клетки

При тази процедура се заменя увреденият костен мозък със здрави стволови клетки, които ще спомогнат за растежа на нов здрав костен мозък. Това лечение се прилага, ако болестта се завръща въпреки прилагането на химиотерапия или лъчетерапия.