Целината е едно от най-древните растения, което с пикантния си вкус, заема водещо място в хранителния режим на повечето хора, които са загрижени за доброто си здравословно състояние.

Този зеленчук от времената на гръцката митология, в която се споменава, че това кореноплодно растение предпочитала Афродита, която е позната на повечето от нас като богиня на красотата, а известният на всички медици Хипократ е използвал целината като лекарствен препарат.

Целебни свойства на това растение били приписвани и по време на управлението на Клеопатра.

Днес това кореноплодно растение се използва за приготвянето на различни ястия, като се добавя към супи, бульони и салата, а също се употребява печен и маринован.

Целината се употребява за храна и в суров вид, като годни за консумация за стъблата и корените ѝ. От предварително изсушените семена на този зеленчук се приготвя целинова сол, която се добавя към ястията, за да се подчертае техния пикантен вкус.

Целината се цени и от фитотерапевтите, които я прилагат не само за лечение, но и за профилактика на различни заболявания. Този зеленчук се използва и във фармацевтиката и за производството на различни козметични средства и парфюмерия.

Полезни свойства

Ползите за здравето от този зеленчук на първо място са обусловени от неговото свойство да избавя човека от безсъние.
Разбира се, мазният горчив вкус на целината се харесва на малко хора.

Но с негова помощ те биха могли да преустановят завинаги приема на сънотворни, които изключително лошо се отразяват на здравословното състояние.

Достатъчно е през деня човек да изяде няколко порции салата с целина и цяла нощ той ще спи сладко и спокойно като бебе.

Освен това в доста от сънотворните, които се предлагат на българския пазара се съдържа екстракт от целина. При това този зеленчук не води до привикване и способностите на човек да заспи за кратко време се възстановяват естествено.

Целината има и още едно много ценно свойство – да способства за отделянето на излишните течности от тялото и да прочиства бъбреците.

Както е известно в човешкия организъм често се случва да се акумулират прекалено много течности, предимно поради факта, че в България традиционно се прекалява с добавянето на сол към ястията.

Спомагайки за отделянето на излишната вода организма, целината способства и за подобряване на здравословното състояние и за нормализиране на телесното тегло.

Заедно с излишната вода от организма през бъбреците се отделят и вредните отпадъчни продукти от обмяната на веществата, най-често образували се в резултат на ферментация в червата и в резултат на това се нормализира кръвното налягане.

Важно е да се отбележи, че този зеленчук предпазва от образуването на камъни в бъбреците.

Именно него предписвали народните лечители на хората, страдащи от различни заболявания на тези органи, във времената, когато медицинските препарати все още не са били толкова широко достъпни.

Целината предотвратява образуването и последващия растеж на раковите клетки. Важното е да се употребява в суров вид, тъй като при термична обработка губи почти всичките си полезни свойства.

Противопоказания при употреба на целина

Целината може да се употребява в умерени количества от всеки човек. Но когато някой реши да лекува с този зеленчук определени заболявания, той предварително трябва да се консултира с медицински специалист.