Целогодишният алергичен ринит обикновено има алергичен произход. Подобен е на сенната хрема с всички нейни симптоми – възпаление и раздразнение на лигавицата на носа и очите.

Как да се борите с него?

Разпространеността на хроничния ринит е огромна. Носът на всеки 5-ти жител на планетата диша с прекъсвания. Защо се получава така? Защото носът ни е индивидуален климатик. Неговото устройство е много подобно на този уред.

Роля на овлажнители и терморегулатори изпълняват сплетените кръвоносни съдове на лигавицата на носа. Хроничният ринит представлява забавяне оттичането на кръвта по съдовата лигавица на носа и като следствие отслабване на съдовите стени.

Причините за това могат да бъдат много хормонални нарушения, неблагоприятна околна среда, прекаляване с лекарствата, алергия.

В превод от латински „ринит“ означава възпаление на лигавицата на носа. Следователно алергичният ринит представлява възпаление на лигавицата на носа в резултат на някаква алергия.

Обикновено алергичният ринит се проявява за първи в детството или в юношеството. Генетичната предразположеност се счита за рисков фактор за развитие на заболяването. Така сред роднините се откриват такива, които страдат от това заболяване.

Целогодишният алергичен ринит – как се развива?

При попадане на алерген в лигавицата на носа, мукозната мембрана реагира с освобождаването на множество медиатори на възпалението. Започва да оттича, отделя много слуз.

Някои учени твърдят, че слузта се отделя с цел промиване на алергена от повърхността на лигавицата и той разбира се отива в носоглътката.

При алергичен ринит, когато човек се нагълта със слуз с голямо количество алергени, последните попадат в храносмилателната система и оттам тези антигенни структури проникват чрез стените на червата в кръвта, натрупвайки се в нея, количеството на циркулиращите имунни комплекси нараства до максимум, след което възникват проявленията на алергиите.

Диагностика

За откриване на алергичен ринит е необходим преглед от лекар специалист по алергология или отоларинголог и информация за симптомите. За потвърждаване на диагнозата могат да бъдат назначени следните изследвания:

• Намазка от носа за еозинофили;
• Натривка от носа за микрофлората и гъбичките;
• Кожни тестове;
• Пълна кръвна картина;
• Анализ на кръвта за специфични имуноглобулини Е;
• Риманометрия – проходимост на горните дихателни пътища;

Но изследванията не винаги помагат за точното откриване на алергена, който отключва алергията при болния. Неблагодарно занятие е заниманието с изключването на алергена и на контакта с него.

Много по-добър е вариантът да се даде облекчение на човека сега и веднага, тоест да се осигури премахването на такива неприятни за него симптоми като хрема, подуване на лигавицата и очни симптоми.

Лечение на целогодишен алергичен ринит

Често хората търсят лекарска помощ с хроничен ринит. На първо място на болните се препоръчва да избягват алергените.

Освен това за справянето със симптомите спомага използването на медикаменти, а в някои случаи и имунотерапия.

• Противозастойни таблетки и спрейове спомагат за облекчаване на дишането, запушването на носа при настинка.
• Ниските дози стероиди във форма на назални спрейове и капки за нос са най-ефективния метод за лечение, но тяхното използване не трябва да е непрекъснато, ежедневно в рамките на годината.
• Антихистаминните препарати също помагат за подобряване на състоянието, но те са по-ефективни за сенната хрема. Ниските дози стероиди – назалните спрейове, са по-ефикасни при целогодишен алергичен ринит.

За подобряване на резултатите от лечението на ринита и оказването на помощ на лекаря при поставянето на правилната диагноза е добре да си води записки кога и при какви условия симптомите ви се засилват.