Милиони пушачи излагат зрението си на риск, дори без да знаят, тъй като няма как да им го каже.

Зрението на пушачите в риск

Съществува ясна връзка между вредния навик и състоянието на зрението. Само един от 5 души знае за опасността, показва проучване, проведено от Британската асоциация на офталмолозите.

Асоциацията на офталмолозите напомня, че пушачите губят зрението си 2 пъти по-често от непушачите.

Това е свързано с факта, че цигарите е възможно да влошат протичането на множество очни заболявания.

Токсичните вещества от цигарения дим дразнят очите и им вредят. В него се съдържат тежки метали, сред които олово и мед, могат да се отлагат по лещата на окото и да доведат до катаракта. При това състояние лещата губи прозрачност, което предизвиква замъгляване на зрението.

Тютнопушенето също може да обостри зрителни разстройства, които са свързани с диабет, като се стигне до задълбочаване на увреждането на кръвоносните съдове на ретината.

При пушачите съществува 3 пъти по-голяма вероятност от развитие на старческа макуларна дегенерация – дистрофия на жълтото петно на ретината, областта, осигуряваща най-остро зрение.

Внезапна загуба на зрение от пушене

Тези, които пушат цигари с 16 пъти по-често се сблъскват с внезапна загуба на зрение, която предизвиква невропатия на зрителния нерв, развиваща се в резултат на ограничаване на кръвообращението.

Проучване сред 2006 възрастни показва, че само 18% вярна разбират риска от загуба на зрение в резултат на пушене, но приблизително ¾ /76%/ знаят, че пушенето води до развитие на рак.

Асоциацията на офталмолозите съобщават, че спирането на цигарите е една от необходимите стъпки за защита на зрението наред с неговата редовна проверка.

Повечето от знаят за връзката между пушене и рак, но много по-малко тези, които не са наясно как тютюнопушенето влияе на очите.

Тютюнопушенето увеличава риска от застрашаващи зрението състояния, сред които макуларна дегенерация, която може да обоснове спирането на цигарите.

Модерните напоследък електронни цигари са, дори още по-вредни за зрението, тъй като течността, която се нагрява е с неясен произход, не се знае какво точно се съдържа в нея.