Цирей е широко разпространеното народно название на фурункула и представлява бактериална или гъбична инфекция на космения фоликул.

Заразените космени фоликули могат да бъдат във всяка част на тялото, не е задължително да се ограничават до скалпа. Когато косменият фоликул се инфектира, кожата около него също се възпалява.

Фурункулът изглежда като червена подутина върху кожата, но впоследствие е възможно да се спука и да изтече течност от него.

Фурункули се появяват най-често по лицето и шията. Възпаление може да се развие също на бедрата или по задните части.

Какви са симптомите?

Фурункулът може да започне като доброкачествена, изглеждаща като цицина на кожата, подобна на пъпка. Тъй като инфекцията с времето се задълбочава, образуванието е възможно да стане болезнено и твърдо.

Впоследствие бактерии и мъртви кожни клетки могат да се натрупат под кожата, като се образува гной. Налягането, което се формира от гнойната маса може да предизвика спукването на фурункула и изтичането на заразената течност от него.

Болката обикновено е най-силна непосредственото преди спукването на фурункула като след изтичането на гнойната течност в повечето случаи отслабва и постепенно изчезва.

Размерът на фурункулите варира от малко грахово зърно до големината на топка за голф.

Кожата около инфектираните космени фоликули може да се зачерви, да се подуе и да стане много твърда. Появата на белези впоследствие също е възможна.

Появата на няколко фурункула в една съща област на тялото се нарича карбункул, който може да стане причина повишаване на телесната температура и втрисане. Тези симптоми се наблюдават много рядко при само един фурункул.

Какви са причините?

Всякакъв вид бактерии или гъбички могат да предизвикат появата на фурункул.

Най-честата причина е бактерията Staphylococcus aureus. Възможно е също възпалителното образуване да се дължи и на стафилококова инфекция.

Всеки човек има по кожата Staphylococcus aureus като част от нормалната нейна микрофлора.

Бактерията предизвиква инфекция само ако навлезе в кръвта чрез открита рана, като например от порязване или от драскотина.

След като бактерията навлезе в кръвта, имунна система се опитва да я унищожи. Фурункулът всъщност резултат от натрупване на белите кръвни клетки, които се формират за отстраняване на инфекцията.

Също така е по-вероятно човек да развие фурункул, ако имунната му система е компрометирана или ако има заболяване, което причинява по-бавно зарастване на раните.

Диабет и екзема /хронично кожно заболяване, характеризиращо се с изключително сухота и сърбеж на кожата/ са два примера за хронични клинични състояния, които способстват за увеличаване на риска от поява на фурункули.

Вероятността също става по-голяма, ако човек влезе в директен контакт с някой, който вече е придобил стафилококова инфекция.

Лечение на цирей

В повечето случай не се налага медицинско лечение, освен ако фурункулът не увеличи размера си прекалено много, стане много болезнен или не се спуква повече от 2 седмици.

Обикновено в този срок циреят вече се е дренирал от само себе си и е започнал да се лекува.

Лечението на упоритите фурункули обикновено се състои мерки за стимулиране на дренирането и излекуването им.

Топлите компреси могат да спомогнат за ускоряване на спукването на цирея. Трябва да се прилага целодневно топъл и влажен компрес, за да улесни изцеждането на фурункула.

Необходимо е да продължи прилагането на топли компреси, за да се осигури, както предотвратяване инфектирането на раната, след като циреят вече се е разкъсал.