Цистоцеле се появява, когато поддържащата тъкан между пикочния мехур на жената и влагалищната стена отслабва и се разтяга, което позволява мехура да се издуе във вагината. Състоянието също се нарича пролапс на пикочния мехур.

Напрягането на мускулите, поддържащи тазовите органи също могат да доведат до формирането на цистоцеле, като например при вагинално раждане или хроничен запек, напъване, кашляне или вдигане на тежки предмети.

Пролапсът може да се дължи и на проблеми в периода на постменопаузата, когато нивата на естрогена намалеят.

Когато раздуването е слабо или умерено, консервативното лечение в повечето случаи е ефективно.

При по-тежки случаи, може да се наложи операция, за да се възстанови нормалното местоположението на вагината и на другите тазови органи.

Какви са симптомите?

Когато раздуването на стената на пикочния мехур, не е толкова голямо, е възможно да не се забележат никакви признаци или симптоми.

Но когато се появят най-често се състоят в:

• Усещане за пълнота или натиск в таза и влагалището – особено при продължителен престой в изправено положение.

• Увеличаване на дискомфорта при напрягане, кашлица, навеждане или при повдигане;

• Тъканна издутина, която при по-тежки случаи се подава през вагиналния отвор и при сядане засегнатия може да усеща сякаш е седнал върху яйце, което изчезва при лягане;

• Чувство за непълно изпразване на пикочния мехур след уриниране;

• Повтарящи се инфекции на пикочния мехур;

• Болка или изтичане на урина по време на полов акт;

Когато издатината във влагалището е прекалено голяма е възможно да създава дискомфорт на жената, а понякога дори да предизвиква болезнени усещания.

В повечето случаи пролапсът затруднява изпразването на пикочния мехур, което да създаде предпоставки за развитие на инфекции.

Консултирайте се с лекар, ако изпитвате симптоми, които ви създават дискомфорт, подобни на тези изброени по-горе.

Какви са причините?

Тазът на човека се състои от мускули, сухожилия и съединителна тъкан, които поддържат пикочния мехур и другите тазови органи.

Връзките между тазовите мускули и сухожилията могат да отслабнат с течение на времето, като например поради травма от раждане или поради хронично напрягане на мускулите в тазовото дъно.

Когато това се случи пикочния мехур може да се измести извън анатомическите си граници и да се издуе във вагината, като резултатът от това появата на пролапс.

Възможните причина за подобно издуване са:

• Бременност и вагинално раждане;
• Наднормено тегло и затлъстяване;
• Повторно вдигане на тежки предмети;
• Напъване при изхождане;
• Хронична кашлица или бронхит;

Лечение на цистоцеле

Начинът на лечение се определя в зависимост от това колко голяма е издатината и дали пациентката има други подобни състояния, като например маточен пролапс.

Леките случаи с малка издатина не се нуждаят от лечение. В такива ситуации лекарят препоръчва изчакване и по-чести контролни прегледи, за да се проследява дали пролапсът увеличава размера си.

Едновременно с това е задължително изпълнението на упражнения за укрепване на тазовите мускули.

Ако методите за самолечение не са ефективни, лекуващият лекар предлага един от следните варианти:

Поставяне на песар , който представлява гумен пръстен, който се вмъква във вагината за укрепване на стената на пикочния мехур. Много жени използват песари като временна алтернатива на операцията или когато хирургията е твърде рискована;

Естрогенна терапия – обикновено хормонът се използва под формата на крем, таблетка или вагинален пръстен, ако жената вече е преминала през менопаузата. Това е така, защото естрогенът запазва тонусът на тазовите мускули, който намаляване след навлизането в менопауза.