Лечение с помощта на енергия на цветовете човечеството практикува от незапомнени времена. Цветотерапията е много популярна и днес.

Древните гърци и римляни, индуси и китайци, инки и египтяни – цветотерапията не познава нито религиозни, нито географски ограничения.

И макар че конвенционалната медицина, поне понастоящем се отнася към този вид терапия с известен скептицизъм, всички ние така или иначе взаимодействаме с цветовия спектър.

Например, когато решаваме какви тапети да закупим за спалнята или с какви бои да боядисаме стените в това помещение, когато избираме цвета на дрехите си, автомобилите, кухненските съдове и пр.

Всички ние знаем, че всеки цвят по някакъв начин ни влияе – на самочувствието и настроението, но специално обучени хора – цветотерапевти са стигнали и по-нататък като са разработили различни методи за лечение с цветове.

В тяхната основа лежи убеждението в това, че 7-те най-важни цветове на дъгата са свързани с различните органи и тъкани на човешкото тяло и поради това въздействието с цветове върху организма оказва положително влияние върху работата на неговите органи, системи и функции.

Разбира се, едва ли такава терапия би могла да замени традиционното лечение при наличие на сериозни заболявания, но както се казва, вярата планини повдига, и настроението след тези специални процедури при тези хора се повдига.

Методи на цветотерапия

Цветоимпулсивна стимулация

Осъществява с помощта на апарат за цветоимпулсна терапия, която се състои от специални лещи, комплекс от светлинни филтри и електронен блок на управление със светлинни сигнали.

Същността на терапията е използването на светлинни филтри с различни цветове, въздействащи на нервната система, а чрез нея и на вътрешните органи.

Цветно хранене – с помощта на различни тестове терапевтът установява, от какъв цвят се нужае организма на пациента и му препоръчва да добави към хранителния си режим плодове и зеленчуци от съответния цвят.

Да кажем, не му достига червен цвят – в такъв случай е необходимо да консумира повече ягоди, червени боровинки, череши, вишни домати, цвекло, червени чушки. Недостигът на оранжев цвят попълват тиквата, портокалите, райската ябълка, морковите и кайсиите.

Хромопунктура – една от разновидностите на акупунктурата. При този вид терапия въздействието с цвета се осъществява върху точки, които отговарят за нормалната функция на един или друг орган.

Същността на метода е в това, че върху дадените точки се въздейства със специални торбички, които са пълни със соли в жълт цвят.

Непосредствено преди процедурата тези торбички се осветяват със специална лампа или се загряват под преките слънчеви лъчи, поемайки неговата енергия, за да могат след това да се използват в процеса на масаж на човека.

За какво отговарят отделните цветове?

Червен – цветът на жизнената сила. Способства за активизацията на обменните процеси, на кръвотворението, полезен е при недостиг на желязо, стимулира функцията на черния дроб, повишава вътрешната енергия и сексуалното желание.

Този цвят олицетворява силата, волята, напорът, настойчивостта и властта. Въпреки това трябва да бъдат внимателни с този цвят хората с повишено артериално налягане и тези, които са склонни към раздразнителност.

Жълт – цветът на слънцето и смеха. Въздействието на жълтия цвят се разпространява върху целия стомашно-чревен тракт.

Освен това той е полезен за укрепване на нервната система и за доброто състояние на кожата и способства за подобряване на състоянието на кожата.

Стимулира мозъчната дейност – подобрява паметта, способства за по-лесното съсредоточаване, за избавяне от натрапчивите мисли и за повдигане на настроението.