Задушаване на сън - какво да правим, ако въздухът не стига
Сън

В идеалния случай всички хора спокойно заспиват всяка вечер и се събуждат отпочинали, макар и за някои добрият сън е мечта.

Ако се събуждате от недостиг на въздух, причина може да бъде множество фактори, сред които и сериозни здравословни състояния.

Какви са най-често причините за събуждане от недостиг на въздух?

Хипнагогични потръпвания

Тези безвредни мускулни конвулсии могат да се случат на всеки. Често те се съпровождат с леко задушаване, и можете да почувствате сърцебиене.

Тези бързи неволни мускулни спазми се наричат миоклонус – хълцането и конвулсиите също се смятат за форми на миоклонус.

Причините за тези конвулсии не са напълно известни, но има няколко популярни теории. Първо, нервите дават леко отклонение по време на естествения процес – преминаване в режим на сън.

Втората причина, поради която потръпвания се случват, е при твърде бързо преминаване към първия етап на сън.

На този етап сърцебиенето, дишането и движенията на очите се забавят, мускулите се отпускат, а мозъчните вълни започват да се забавят.

Ако тялото премине към следващия етап твърде бързо сърдечният ритъм се забавя още повече. И организмът може да помисли, че имате здравословен проблем, затова и рязко ви връща в съзнание.

Много често мозъкът се опитва да обясни това, което се случва с тялото и с помощта на сънищата. Възможно е да ви се присъни, че сте паднали от склон или сте се надвесили.

Това се случва, защото мозъкът интерпретира отпускането на мускулите, предизвикано от съня като падане.

Макар и тези фактори като прекаляване с кофеина или стрес, могат да бъдат причина за тези потръпвания, понякога те се случват без видими причини.

Постназален синдром

В този случай задните части на гърлото се изпълват с излишна слуз. Това може да се случи от алергия, простуда или друго заболяване, предизвикващо хрема.

Въпреки че постназалният синдром обикновено не представлява сериозна опасност, може да предизвика пристъп на задушаване през нощта.

Постназалният синдром може да блокира дихателните пътища със слуз. Сънят по гръб не е добър вариант, тъй като гравитацията възпрепятства отделянето на храчките. Опитайте да спите с приповдигната глава, за да е възможно слузта да се свлича безпрепятствено.

Гастроезофагеален рефлукс – ГЕРБ

Известен също и като киселинен рефлукс се появява, когато съдържимото в стомаха прониква в хранопровода, тръбата, която съединява гърлото с червата. Това може да се случи, ако долният езофагеален сфинктер отслабва и функционира неправилно.

Ако изпитвате силен киселинен рефлукс не по-рядко от веднъж седмично, то може би имате ГЕРБ, по-сериозна форма на заболяването. Възможно е да предизвика допълнителни симптоми, сред които болки в гърдите, постоянна кашлица, ларингит и сънни разстройства.

Астма

При астма и наличие на тригери като прашец или козина от животни, е възможно да се стигне до възпаление на дихателните пътища и натрупване на слуз в тях, което затруднява дишането.

Това може да предизвика недостиг на въздух, а също и други симптоми – хрипове и болки в гърдите, които имат тенденция да се влошат през нощта.

Ако пристъпът на задушаване е настъпил през нощта, е необходимо да се седне, защото подобно положение е удобно за дихателната система.

При наличие на инхалатор с лекарства, който спомага за отпушване на дихателните пътища, трябва да се използва. Ако тези пристъпи безпокоят твърде често, това трябва да се безпокоят твърде често.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.54 95

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg