Често ли се замисляте защо слагате червило на устните и молив на очите всяка сутрин, слагате чорапогащи, обувки на високи токове, премахвате излишното окосмяване, ходите на солариум? Защото така е прието.

Тези процедури ни помагат да съответстваме на представите за красотата в съвременното общество, и се чувствате комфортно. Жените се стремят да догонват натрапен, може би от мъжете, шаблон, както и преди много години.

Много векове жените остават преди всичко сексуален обект. От това доколко нейната външност предизвиква сексуално желание у мъжете, зависят нейните шансове за успех в живота. Не е нужно да бъдеш феминистка, за да разбереш, че нещо не е както трябва.

1. Силиконови гърди и устни

Съвременните жени почти не се отличават от своите предшественички в стремежа да очароват мъжете. Първите силиконови импланти били разработени през 1961-ва година от пластичните хирурзи Thomas Cronin и Frank Gerow.

Първото и второто поколение импланти за гърди се прославило с разкъсване на капсулата вътре в тялото и просмукване на силикона през обвивката. В резултат на което гърдите на жената претърпели деформация, като по този начин рискува живота си.

Силиконът, влизайки в контакт с тъканите на тялото обуславял развитието на автоимунни заболявания. Изтеклият силикон предизвиквал анафилактичен шок, обуславял развитието на тумори. Но основна опасност предизвиквала емболията на големите кръвоносни съдове – когато частиците от силикона попадали в кръвния поток и жените умирали.

Срещу една от компаниите за производство на импланти за гърди в САЩ били предявени толкова искове от увредени жени, че фалирали.
Силиконовите устни са още една опасна модна тенденция.

Сега все по-рядко се използва силиконов гел за увеличаване на устните, като негов по-безопасен заместител се прилага хилауронова киселина. Основният риск от силикона в устните е неговата честа миграция.

Нито един пластичен хирург не е в състояние да предотврати преместване на гела и да предскаже как би могъл да повлияе на организма. Рискът от инжектирането на силикон в устните е развитието на емболия на кръвоносните съдове.

2. Лебедова шия

Жените от племето Падаунг също стават жертви на красотата още от детска възраст. Традициите в красотата там предписват удължаване на шията посредством спирала от метални пръстени. Преобразяването започва от 5-годишна възраст и всяка година се добавят по 1-2 пръстена.

3. Корсет – плоски гърди или тънка талия

Еволюцията на корсета продължила няколко века. Първоначално това била метална конструкция, която напомняла доспехи. Нейното предназначение било да направи фигурата на девойката плоска и целомъдрена.

Така средновековната красавица трябвало да заприлича на ангел. Всичко това трябвало да се допълни от бледата кожа.
В борба за тънка талия жените не се спирали дори и по време на бременност.

Често това водело до спонтанни аборти на различни етапи от износването на бебето, но много деца се раждали инвалиди. И Ги Дьо Мопасан в разказа си „Майка на Уроди“ описал тази тенденция.

4. Оловни белила и живачно червило

През 16-18 век женската козметика трябвало да направи лицето на жените чисто бяло, а устните алени.

Белилата за кожа с олово не само ускорявали стареенето на кожата, но и отравяли жените, като се абсорбирали в кръвта. Продължителността на живота в средните векове била средно 25-35 години, а съотношението между мъже и жени било 130 към 100.

5. Голи рокли в стил Ампир

Дамите във времената на модата в стил Ампир предпочитали леките рокли, които напомняли на нощници и тъканите им били полупрозрачни. Но през зимата модата не се сменяла и в резултат дамите се разболявали от пневмония, която в онези времена не се лекувала.