В определено време от деня хормоналните нива на мъжете и жените достигат оптимално съотношение, и това позволява на двамата партньори да получат максимум удоволствие.

Най-доброто време от денонощието за секс е 15:00. Специалистът по ендокринология Алиса Витти нарича това време „дневно удоволствие“, тъй като в този момент и мъжете, и жените се намират на една сексуална вълна.

Както пояснява Витти, за мъжете пикът на сексуално желание е сутрин, тъй като през нощта в техния организъм се натрупва мъжкият полов хормон тестостерон. Именно поради тази причина на мъжете сутрин най-много им се прави секс и в това време те демонстрират най-добра сексуална издръжливост.

Но през деня, макар и нивата на тестостерона да спадат, в мъжкия организъм се повишава друг полов хормон – естроген.

Тази комбинация създава ефект на емоционално присъствие на мъжа по време на полов акт и води до това, че той е способен по-добре да се фокусира върху женските потребности и така да достави на партньорката си по-голямо удоволствие.

При жените около 3 часа следобед се наблюдава пик на нивото на хормона на стреса кортизол в кръвта, който им дава енергия и повишава тяхната възприемчивост. Накрая, разяснява Витти, мъжкото и женското сексуално желание се синхронизират, и двата пола получават най-голямо удовлетворение от секса.

Но проблемът е в това, че през деня и двамата партньори обикновено са на работа, и не им до личен живот. Поради тази причина добра алтернатива на дневния може да стане сутрешния секс, смятат специалисти.

За това, Освен пикът на тестостерона при мъжете, който се пада в 7 сутринта, спомага и нощният отдих. Чувствата се обострят, а жените през това време са най-чувствителни към докосванията и лесно се възбуждат.

Според изследване на американски учени, предварителните ласки сутрин продължават два пъти повече от обичайно. По време на сутрешния секс жените имат най-големи шансове да достигнат оргазъм и да заченат, според изследователи от университета в италианския град Модена.

Друго интересно откритие направиха наскоро британски учени, а именно, че 1/3 от жените получават оргазъм на сън.

Сексуалното удоволствие от този тип изобщо не е свързано с мастурбация. Много хора сънуват еротични сънища и много от тях изпитват оргазъм по време на сън. Това явление е характерно не само за юноши, но и за жени от всички възрасти.

Трудът на специалистите от Университета за изследване на секса на Кинсли показва, че болшинството от жените периодично изпитват оргазми по време на сън – от юношеска възраст до 50 години, без значение дали са самотни или не.

В проучването взели участие 11 хиляди души, те разказвали за своята сексуалност и за сексуалния живот.

Оказало се, че 13% от мъжете и 5% от жените изпитали своя първи оргазъм именно по време на сън – за еротични сънища си признали 70% от жените и 100% от мъжете. Също изследователите установили, че 45-тата си година оргазъм по време на сън изпитват 37% от жените.

Доктор Деби Хербеник от Университета Кинсли посочва, че женският оргазъм има психологическа природа – поради тази причина неговото настъпване не е свързано с мастурбация. А колегите на Хебеник смятат, че ключът към постигане на сексуално разтоварване са именно еротичните сънища, които освен това и подобряват съществено качеството на съня.