Пролетта е времето за пробуждане. През това прекрасно време на годината се събуждат растителния и животинския свят. Слънцето, цъфтежите, миризмите, за съжаление, дават не само множество положителни емоции, но и неприятни алергични реакции.

Едно от пролетните обостряния е алергичната полиноза.

Какви неприятности за здравето на очите ни готви пролетта

Алергия

Един от спътниците на пролетта е обостряне на алергия. Започва активен цъфтеж, растенията разпространяват своя прашец на огромни разстояния. Когато алергените въздействат на очите, е възможно да възникнат многобройни симптоми, отоци на клепачите, сълзене, сърбеж, усещане за пясък в очите, хрема.

Тази реакция на лигавиците е защита на организма от чужди тела.

Сред алергените на пролетта се отнасят:

  • Прашец;
  • Спори на плесени;
  • Протеини от козина на животни;
  • Белтъци от козината на домашните любимци;
  • Химически агенти.

За тези, които носят контактни лещи, симптомите могат да са още по-неприятни. Контактните лещи могат да адсорбират и натрупват алергени на своята повърхност, в резултат на което на лещите се отлагат голямо количество белтъци, което води не само до помътняване на зрението, но и до влошаване на проявленията на алергичните реакции.

Лекарите препоръчват ежедневно използване на контактни лещи в периода на активно действие на потенциалните дразнители или отказ от лещи и през това време да се премине към обикновени очила.

Негативното въздействие на състоянието на очите през пролетта могат да окажат и антихистамините. В отделни случаи антихистамините, които се приемат, могат да предизвикат сухота и раздразнение на очите.

Те носят облекчение при симптомите на алергия и простуда, сред които кихане и сълзене, сърбеж и хрема, но за съжаление, тези медикаменти също въздействат и на очите, влияейки на слъзния слой, който поддържа влажността на очите.

Препоръката е активно да се овлажнява повърхността на очите със специални капки. Постоянното достатъчно възпроизводство на слъзна течност е най-добрият начин да се избавим от сухота на очите.

Сълзите са смес от вода, мазнини и слуз. Слъзната течност се разпределя по повърхността на очите в процеса на мигане.

Сълзата овлажнява очите, отмива и премахва дразнещите агенти, затова е важно да се поддържа достатъчно овлажняване на очите, особено през този период.

Ако не се образуват достатъчно сълзи, то е необходимо недостигът да се попълва със специални препарати.

Слънце

Сериозен проблем за зрението през пролетта може да стане и дългоочакваното слънце. Става по-ярко, въздействието му е по-силно. Когато дърветата не са разлистили напълно, въздействието му е по-силно. Когато по дърветата няма листа, улиците се оказват изцяло изложени на слънце.

Активното слънчево греене предизвиква дискомфорт и сухота на лигавиците на очите.

Естествено най-лесният вариант за защита на зрението в ситуация с ярко слънце е носене на качествени слънцезащитни очила.

Пролетен катар

Основен проблем, с който се сблъскват хората пролетно време, това е пролетният катар. На практика това е алергична реакция, но неприятните симптоми могат да се проявят и на фона на нарушения на имунитета.

Допълнителни фактори

През цялата година негативно въздействие на зрението оказват мониторите на компютрите. На практика всеки човек, независимо от възрастта и вида занятия, много време прекарва пред екрана на компютър и по-малко мига.

Съответно се образуват по-малко количество сълзи, което постепенно води до увреждане на роговицата.

Как да помогнем на очите през пролетта

Редица препоръки позволяват да преживеем пролетта без вреда за зрението:

Носете очила

През пролетта прекарваме повече време на открито. Използването на слънцезащитни очила помага не само за предотвратяване на вредното влияние на УВ лъчите върху ретината, но и за намаляване на алергенните частици, контактуващи с очната повърхност.

Поддържайте ръцете и лицето чисти

Мръсните ръце са първопричина за попадане на алергени в очите. Затова е важно, колкото се може по-често да се мием и да поддържаме ръцете си чисти.

Използвайте очила вместо контактни лещи

Очилата са за предпочитане вместо контактните лещи, особено в периода, когато планирате за продължителен период от време да сте на открито.

Натрупването на прашец по контактните лещи води до усилване на симптомите на алергия, докато очилата действат като щит за очите, които не допускат попадането на прах и прашец на очите.