Наскоро в медиите в Италия стана известен случаят на жена, живееща в италианската провинция Тоскана, която погребала един след друг 5 свои съпрузи и всички те били доста по-млади от нея.

Не е изненадващо, че жената била наричана вещица и черна вдовица. Кои хора привличат към себе си и околните нещастие и какво представлява феномена на злата участ и какви са причините за него?

Нещастието е заразно?

Необходимо е да се различават понятията „участ“ и „съдба“. Това са 2 различни същности. В средновековна България говорили, че съдбата може да се промени, но участта е по рождение.

Ако човек се оплаква от битови проблеми, неприятности в работата, неразбирателство с половинката – това не е никаква участ.

Но пък катастрофалните загуби, болестите една след друга, поредицата от смъртни случаи в семейството – това е зла участ.

Злата участ предизвиква усещане за неизбежност. Руският император Николай Втори предчувствал своята трагична съдба, често говорел за съдбоносни събития, които периодично се случвали по време на неговото управление.

В същото време винаги си спомнял, че се е родил в деня на Йоан Многострадални – библейски персонаж, който претърпял загуба на цялото имущество, смъртта на децата си, страшна проказа.

Изследванията на психолози от 60-те години на 20-ти век потвърждават, че действително съществуват хора склонни да привличат нещастието към себе си.

Така например 80% от нещастните случаи в производството се падат на едни и същи работещи, тоест те страдат неведнъж. Жертви на нападения често стават едни и същи хора.

Съществува закон в психологията, наречен на името на учения, който го е открил – закон на Марбе, позволяващ да се пресметне вероятността от аварии и нещастни случаи.

Ако попаднете в лека пътна катастрофа, то рискът от повторно ПТП повторно се увеличава. А след 2 катастрофи 3-тата става просто неминуема.

Ако сте си порязали пръста – пазете ръката, вероятността от травми започва да нараства. Създадена е цяла наука за жертвите и тяхното поведение виктимология. Описан е случай на момче, което за 1 година е получило 17 тежки травми и фрактури.

Впрочем това, което е било открито от Марбе е известно отдавна на хората – хората, постоянно, попадащи в неприятности, били наричани пакостници.

Хората се опитвали да избягват да общуват с тях, те ставали аутсайтдери в собствените си села – смятало се, че нещастията са заразни.

Проклятието на Кенеди

Понякога злата участ преследва цели семейства. Смъртта покосява всички мъже на млада възраст. Или често се случват нещастни случаи, пожари, аварии.

Или жените не можели да живеят щастливо с мъжете си. И вярата в родовите проклятия е подплатена с напълно реални основания – психогенетиката убедително доказва, че съдбата може да се предава от поколение на поколение.

Класическият пример е кланът Кенеди. За злата участ, тегнеща над това семейство, си спомнят всеки път, когато поредният Кенеди загива в млада възраст при трагично стечение на обстоятелствата.

Двамата убити братя са само звено в дългата поредица от смъртни случаи и нещастия. Според легендата родът Кенеди бил някога прокълнат от индианци, които по тяхна вина загинали от глад.

Макар и повечето от вас вероятно ще си помислят, че изложени по-горе аргументи са бабини деветини, все пак е добре да ги имаме предвид и да се опитаме да запазим чистотата на отношенията си в семейството.