Бременността не е болест, а физиологично състояние на жената, но при износване на плода организмът претърпява съществени изменения.

Протича пренастройване на органите и системите към по-интензивно функциониране, с увеличаване на срока на гестация, се повишава и натоварването на тялото.

Променя се и функционирането на имунната система, което прави жените по-уязвими за инфекции. Затова и бъдещата майка трябва да полага грижи за укрепване на имунитета, храненето трябва да се промени за получаване на максимум полезни вещества, за профилактика на инфекциозни заболявания.

Това е важно за добро състояние и за защита на плода от негативни външни влияния.

Износване на плода – изменения на имунитета

По време на бременност женското тяло претърпява радикални изменения, тъй като трябва да се приспособи към зараждането на нов живот и в продължение на 9 месеца да се създават условия за растеж и развитие на плода.

Всички тези изменения е възможно да се отразят на здравето на майката. Имунната система на жената я предпазва от инфекции, формира се клетъчен и хуморален имунитет, който активно и бързо унищожава инфекциозните агенти и чуждите съединения.

По време на бременност активността на имунната система се променя, което е свързано с развитието на плода.

Растящото дете на 50% се състои от чужди клетки, които имат гени на бащата. Ако пък имунната система на жената не се пренастрои към новото ниво на функциониране, то би възприела тези клетки като чужди, отключват се механизми на хуморален и клетъчен имунитет.

За да се износи пълноценно плода, природата е заложила програма за специфични изменения на имунната система, които да осигурят безопасността на детето. Но физиологично отслабеният имунитет може да повлияе на общото здравословно състояние на бъдещата майка.

Странични ефекти от измененията на имунната система на бъдещата майка

Промяната на активността на имунната система по време на бременност може да е проблем за бъдещата майка. Измененията на имунните реакции са предпоставки за развитие на определени проблеми.

  • Повишена възприемчивост към инфекции – за бременната жена е опасна всяка вирусна инфекция, като се започне от настинка, и се стигне до изключително опасни вируси на хепатит, грип или на херпес. Не по-малко опасна е инфекцията, която се предизвиква от патогенните микроби – стафилококи, ешерихия коли, дифтерия и т.н.
  • Обостряне на ревматоиден артрит или на вълчанка. Ако майката страда от ревматоиден артрит, по време на бременност са възможни обостряния или дебют на тези патологии при наличие на предразположеност към тях;
  • Активизация на хроничното възпаление – заради физиологично потискане на активността на имунната система е възможна реактивация на възпалителни огнища при хронични инфекции.
  • Провокация на усложнения на бременността – в някои случаи имунната система може да реагира неадекватно на дразнителите и да предизвика високо кръвно, увреждане на бъбреците и гестоза.

Респираторни инфекции

При студено време бъдещата майка трябва да е особено внимателна. Повишението на заболеваемостта от респираторни инфекции е опасно.

При отслабване на имунитета женският организъм трудно се бори с такива възпалителни заболявания като вирусни инфекции и грип. Дори и инфекцията да не е тежка, при неправилно лечение може да доведе до опасни усложнения.

Ако говорим за грип, за бъдещите майки може да представлява реална опасност – бременните жени, наред с бебетата и старите хора, се отнасят към рисковата група.

Грижа за имунитета на бременната

Физиологичните механизми, изменящи функционирането на имунната система, и предпазващи плода, едновременно я правят по-уязвима към инфекции и проблеми със здравето на бъдещата майка.

Полезни съвети – хранене, витамини

За укрепване на имунитета добре влияе храненето и употребата на храни, богати на антиоксиданти и витамини. При студено време е важно да се обръща внимание на зелените зеленчуци, цитрусови и чесън.

За бъдещата майка са нужни и продукти като месо, пилешко, свинско, яйца, извара, ленено масло, ядки и семена. Тези продукти осигуряват на организма мастни киселини, витамини А, В6, В12 и Д, а също и минерали – всички те помагат за укрепване на имунитета.

Важно е храненето да се коригира по такъв начин, че максимално да се избегне нездравословното хранене. Изследванията показват, че някои рафинирани и преработени храни е възможно да предизвикат системно възпаление.