Традиционно ултразвуковото изследване, по-известно като ултразвук или сонография, в съзнанието на повечето хора се свързва с бременност.

Когато минe поредното изследване, бъдещата майка най-накрая разбира, в какъв цвят да се боядисат стените на детската – в розов или в небесносин, а може би са необходими едновременно двата цвята.

Всъщност този диагностичен метод се използва не само в акушерството и гинекологията, но и в много други области на медицината.

Ултразвук се използва вече от повече от 90 години. През това време са се усъвършенствали старите методики, открити са нови области на приложение на ултразвука, опровергани са старите разпространени заблуди за вредата от изследването.

По повод отбелязания Международен ден на радиологията, 8 ноември, ще разкажем на читателите ни какви разновидности на ултразвук съществуват и за какво се използват.

Ултразвукова диагностика – как работи

В медицината се използва диапазон честоти от 2 до 10 мегахерца. Ако се разгледа устройството на ултразвуковия апарат, първото нещо, което бие на очи, е датчикът, който изпраща импулси с висока честота към тялото.

Снабден е с допълнително акустично огледало и със специален слой поглъщащ звук. Отразената част на звуковите вълни се връща обратно към датчика, който формира електрически сигнал и го предава на самия ултразвуков апарат. Резултатът от обработката е полученото на монитора изображение.

Ултразвуков сигнал, който преминава през различни тъкани на човешкия организъм, се поглъща и се отразява различно.

Това зависи от плътността на самата тъкан и от скоростта на разпространение на звуковата вълна.

Например, по-твърдите образувания – кости, камъни в пикочопроводите, в жлъчния мехур, отразяват звука в пълен обем, докато меките структури и течностите поглъщат вълните, както напълно, така и частично.

Какви разновидности на ултразвук съществуват

Днес се използват множество видове ултразвукова диагностика, всяка от които има свои особености. В съвременните лечебни заведения се използват активно:

Ултразвук в М-режим

В този случай на екрана се появява едномерно изображение, което отразява положението на органите във времето. Доста често М-режимът се използва при ехокардиография.

Ултразвук в В-режим

Информацията, получавана с помощта на това изследване, е представена в двуизмерни изображения на анатомични образувания.

Съвременните апарати вадят на екрана множество картинки, които се сменят за секунди. Това дава възможност данните да бъдат получени в реално време.

Доплерография

Тази методика се основава на използването на ефекта, открит от Доплер. Неговата същност се състои в това, че движещата към обекта вълна се отразява с променена честота. Ако обектът се отдалечава от източника, честотата на сигнала се увеличава, а ако се доближава до него – обратното.

Съществуват няколко разновидности на доплерография, енергийна доплерография, а също и дуплексно изследване. Тези методики се използват предимно за изследване на кръвообращението.

Ендоскопски ултразвук

Този метод дава възможност да се определи структурата на обемни образувания или стените на органите при провеждане на ендоскопско изследване.

Доста широко приложение в онкологията за оценка на степента на израстване на туморите в околните тъкани.

2D, 3D и 4D ултразвук – каква е разликата

Съвременните технологии не стоят на място – постоянно се създават все нови и нови методи на изследване. И ако в миналото 2D изображението, получено на екрана, се определяше като чудо, то сега могат да се използват 3D и дори 4D ултразвук. Къде е разликата между тези методи?

2D ултразвук

Това е традиционно изследване, достъпно в почти всички големи лечебни заведения. На екрана се появява двуизмерно изображение с черно-бял цвят, което впоследствие се анализира от опитен лекар.

3D ултразвук

Ако двуизмерният ултразвук дава плоско изображение, то 3D прави картината обемна. Датчикът сканира тъканите на плоскости, а триизмерността се създава със специална програма от самия апарат.

Изображението е по-точно, но тази процедура обикновено се заплаща, НЗОК не я покрива, и е достъпна само в по-големите медицински центрове.

4D ултразвук

В този случай освен трите измерения се добавя и още едно четвърто – времето. Така специалистите получават възможност да създадат не само статично изображение, но и го реконструират в движение.

Но достъпността на метода също е ограничена. С такъв апарат разполагат само някои медицински заведения.