Колко бъдещи майки се боят да си направят ултразвук? Имат ли основания опасенията при провеждане на това изследване по време на бременност?

Отново ли ултразвук? Вече са ми правили? А колко пъти може да се прави ултразвук? На тези и подобни въпроси акушер-гинеколозите вече са се уморили да отговарят. А ние НЕ.

Все пак вредно ли е да се прави ултразвук, ще се опитаме да ви отговорим изчерпателно на този въпрос?

Как този метод помага за проследяване развитието на плода и защо не трябва да се страхуваме от него?

Методът на ултразвука направи революция в акушерството.

Да се види бременността и нейната локализация – маточна, извънматочна, определяне на срока, изучаване вътреутробната анатомия на плода, да се разбере колко добре живее там.

Всичко това стана рутина, благодарение на използването на ултразвук в акушерството.

Няма специалист, който би си задал въпрос за неговата безопасност за плода

Помните известните думи на Парацелс? Всичко е лекарство и всичко е отрова, всичко зависи от дозата. С ултразвука всичко е абсолютно същото.

Ултразвукът предизвиква нагряване на тъканите, кавитация и вибрация.

Именно нагряването на тъканите може да окаже неблагоприятно въздействие на плода.

Но повишаването на температурата в тъканите при провеждане на стандартен диагностичен ултразвук не превишава 1-1.5 градуса при типични нива на звуковия изход. А това е абсолютно безопасно за плода.

При провеждане на доплерометрия се използват по-високи енергии, което може да предизвика голямо нагряване на тъканите, особено на костните. Поради тази причина доплеров ултразвук се назначава с повишено внимание и по показания, особено в ранните срокове на бременността.

Ултразвуковата вълна влияе на тъканите, по които преминава, предизвиква механични вибрации и я нагрява. Механичната вибрация може да доведе до кавитация – образуване на мехурчета газ.

Това е ефект, който възниква на границата на тъканите и на газа. Доколкото в матката няма газова, ултразвукът в това отношение се смята за безопасен метод.

Провеждането на ултразвук по време на бременност не е свързано с неблагоприятни майчини/фетални/неонатални изходи.

Ултразвукът не нарушава физическото или неврологичното развитие на детето, не предизвиква растеж на злокачествени новообразувания.

Ако нещо не е изследвано и не е доказано в медицината днес, то е много лесно нови изследвания и доказателства за небезопасност да могат да се появят утре, затова трябва да се внимава. Ултразвук трябва да се прави само по показания.

Да се страхуваме и да отказваме, не е необходимо – това също не е безопасно

На бременните жени обикновено се прави ултразвук многократно и в това няма нищо страшно.

Да повторим още веднъж – методът е безопасен, но с него не трябва да се злоупотребява.

Ултразвукът е един от методите за потвърждаване на бременност, но не трябва да се прави много по-късно, отколкото изследване на кръвта в общия В-ЧХГ или тест за бременност.

Не правете ултразвук в първия ден на закъснението на цикъла, тъй като няма да се види нищо.

В маточната кухина плодно яйце може да се види не по-рано от 3-4 седмици след овулацията.

Това е някъде между 4.5-5 акушерска седмица на бременността, а сърцебиенето на ембриона – вече е в 5.5-6 акушерска седмица.

Според показанията, разбира се, може да се прави и по-рано, но ако нищо не ви безпокои няма къде да бързате.