Според австралийски кардиолози – жените умират от инфаркт 2 пъти по-често от мъжете. Вина за това имат недостатъчно точни изследвания и некачествено лечение.

Но защо жените не получават същото лечение както и мъжете, за изследователите не е ясно.

Например, на тях по-рядко им назначават коронарна ангиография, при която в коронарните артерии се въвежда контрастен препарат и се изследва способността на сърцето да се снабдява с кръв.

Също по-рядко получават надлежните препарати в болницата и след изписване

Но в повечето случаи присъствали и други фактори освен пола, които биха могли да се отразят на резултатите от изследванията.

Затова колективът от австралийски лекари и учени решил да анализира смъртността на мъжете и жените след лечение от инфаркт на миокарда.

При мъжете това остро нарушение на кръвообращението на сърдечния мускул се среща по-често, отколкото при жените.

При лечение се използват обезболяващи препарати, антикоагуланти и други препарати, предотвратяващи образуването на тромбози, а също и хирургични процедури за възстановяване кръвоснабдяването на сърцето.

Сред разпространените усложнения са остра и хронична недостатъчност, разкъсване на миокарда, тромбоемболия, нарушения на сърдечния ритъм.

Изследователи подбират 2898 пациенти от 41 болници на Австралия, 2183 мъже и 715 жени, преживели инфаркт на миокарда. 68% от пациентите живели в големи градове, 13% - в села.

Изследователите оценили състоянието на пациента в момента на постъпването, проведеното лечение и неговия изход, а също и на смъртността през първите 6 години след лечението.

Средната възраст на жените била 66.6 години, на мъжете – 60.5 години

Жените най-често страдали от хипертония, диабет, хронични заболявания на бъбреците, деменция.

Също по-често се сблъсквали в миналото с инсулти и други заболявания на сърцето, например, хронична сърдечна недостатъчност.

Освен това някои от тях преживели още един инфаркт по-рано

Оказва се, че дори с корекция на тези фактори жените след лечението умират повече от 2 пъти по-често от мъжете.

Потвърждават се по-ранните наблюдения – на жените наистина по-рядко им се назначавала коронарна ангиография и други диагностични процедури.

Освен това, по-рядко се прави реваскулизация на миокарда.

Това е процедура, чрез която се възстановява кръвоснабдяването на сърцето.

Авторите на изследването се фокусират върху инфаркта на миокарда, защото неговите клинични проявления са добре известни и поставянето диагнозата не представлява трудност.

А пациентите се лекуват в съответствие със стандартните планове.

Причините за подценяване на състоянието в сравнение с мъжете не са напълно ясни.

Проблемът може и да е в липсата на информация на лекарите, че жените в случай на миокард рискуват повече или в необективна оценка на риска от последствията.

Каквато и да е причината, подобна разлика е неоправдана

Необходими са по-нататъшни изследвания, за да се изясни защо жените, страдащи от сериозни сърдечни пристъпи, се оказват не добре изследвани и как да се намали тази разлика в резултат на лечението.

Отдавна е известно, че хората в напреднала възраст и тези с усложняващи се заболявания на сърцето получават недостатъчно лечение и особено дамите, на мъжете се обръща повече внимание.

Новите данни ни карат да преразгледаме подходът към лечението на жените.

Неотдавна бе установено, че сърдечни заболявания може да предизвика загубата на съпруга.

И това се определя от много по-високи нива на специфични противовъзпалителни белтъци в организма.

Наблюдава се и по-ниска вариабилност на сърдечния ритъм в сравнение с неовдовелите.