Главоболието, гаденето и отоците при горещо време са сериозен повод за безпокойство. Какво да правим при поява на такива симптоми, защо не трябва да втриваме спирт в кожата и да пием твърде много вода?

Жегата е сериозно изпитание за човешкия организъм. Ако живачният стълб на термометъра е под 38 градуса, организмът самостоятелно се преборва с прегряването, като усилва подкожното кръвообращение, което позволява на тялото по-активно да отдава топлина и също така ефективно да се охлажда.

Но когато жегата се усили и външната температура подмине вътрешната, организмът преминава в режим на икономия на ресурси и включва механизъм на централизация на кръвния поток, което на свой ред увеличава натоварването върху сърдечно-съдовата система.

Възможно ли е телесната температура да се повиши в резултат на жегата?

Да, това е напълно реално, но е тревожен симптом. Признаците на топлинен удар са покачване на телесната температура до 40 градуса и повече, и прекратяване на отделянето на пот.

Кожата става суха и гореща, появява се главоболие, кръвното налягане спада. Може да се появи гадене, мускулни спазми – най-често възникват в ръцете, краката и в областта на корема.

Как да разберем, че детето е прегряло?

От прегряването в жегата телесната температура на детето може да се повиши. Освен това се появява и зачервяване на кожата, вялост, гадене, безпричинни капризи.

Дишането се ускорява, може да се появи задух, конвулсии. Детето може да припадне. При първи подобни признаци на детето трябва да се свалят дрехите, да се сложи да полегне, да се натрие цялото му тяло с влажна салфетка или тъкан и да му се дава да пие вода на всеки 5 минути.

При поява на конвулсии, загуба на съзнание бързо извикайте спешна помощ.

Защо в жегата краката и ръцете отичат?

Обикновено това е вследствие на проблем със сърдечно-съдовата система на организма. Хората, страдащи от артериална хипертония или сърдечна недостатъчност, в анормално горещите дни трябва строго да контролират количеството течности, което приемат.

Следва да има предвид, че техният излишък е не по-малко опасен от недостига им. Изпиването на повече от 2 литра вода на ден може да се превърне в сериозно натоварване за системата на кръвообращението.

Хората със сърдечно-съдови заболявания в жегата е препоръчително не по-малко от 3 пъти дневно да си измерват кръвното, и строго да следят за графика на прием на лекарства. И при влошаване на състоянието им да се обръщат към лекуващия си лекар.

Какво е най-добре да се пие и яде в жегата?

Сладките газирани напитки и соковете са по-приятни на вкус от обикновената вода, но помнете, че именно водата наистина утолява жаждата, докато ароматизираните сладки напитки само я засилват.

В силната жега е по-добре да се пие само минерализирана слабо вода, но негазирана. На здравия човек са му достатъчни 2-2.5 литра дневно, за да попълни загубената течност.

В храната основният акцент са плодовете и зеленчуците, ограничете или напълно спрете консумацията на мазна и пикантна храна, и не преяждайте.

Вероятно на всички ви е известно, че краставиците са най-подходящата храна за жегата, тъй като на 96% се състоят от вода, освен това са богати и на калий, и някои други минерали, а също така и много добре се справят със задачата да охлаждат тялото.