Захарен диабет е разпространено заболяване, което предизвиква редица метаболитни нарушения, като се отразява неблагоприятно на много органи и системи.

Изменения се развиват в сърцето, кръвоносните съдове, в бъбреците и в нервните влакна. Това са най-честите причини, поради които диабетиците търсят лекарска помощ.

Не е изненадващо, че при захарен диабет е необходима помощта на различни специалисти. Отоларинголозите също не са изключение, макар и да не се обръща много внимание на болестите на ушите, носа и гърлото при съпътстващ захарен диабет.

УНГ заболявания при захарен диабет

Заболяванията на ушите, носа и гърлото са доста разпространени сред населението. Според наблюдения на специалисти, при диабет се откриват в 60% от случаите.

Това е доста внушителна стойност, което навежда на мисълта за връзка на повишените нива на кръвна захар с тяхното развитие.

Захарният диабет усложнява протичането на УНГ заболяванията, поради терапията се затруднява, а прогнозите се влошават.

Освен това е възможно да възникнат ограничения за провеждането на оперативни интервенции, поради високите нива на кръвна захар.

Известни са и случаи на летален изход от усложнения на патологии на органите на ушите, носа и гърлото при съпътстващ захарен диабет.

Механизъм на развитие на възпаления в уши, нос и гърло при диабет

За да разберем защо възпаленията в тези органи се срещат по-често при захарна болест и протичат по-тежко, трябва да се знаем какви изменения се развиват при диабет в организма:

  • Имунната защита отслабва, „диабетиците” са възприемчиви на инфекции.
  • Понижават се способностите на организма за регенерация, поради което възпалителният процес в организма се характеризира с продължително протичане, бързо разпространение, нечувствителност към терапия.
  • Наличието на микро- и макроангиопатии, невропатии намалява възможностите за бързо заздравяване и противопоставяне на инфекциозните агенти.

Изменения в лигавиците на горните дихателни пътища при захарен диабет:

  • Понижава се мукоцилиарния клирънс – местен защитен механизъм на дихателните органи, който се осъществява чрез на реснички на епитела, покриващ дихателните пътища, и от специалната слуз, която образуват жлезистите клетки.
  • При захарен диабет се установяват повишени концентрации на стафилококи в лигавиците на носа.
  • Лигавиците на устната кухина и на фаринкса се отличават с повишена сухота.

Болести на носа и на синусните кухини – синузити

При захарен диабет често се откриват остри и хронични синузити. Остър синузит и риносинузит най-често се предизвикват от стрептококи и хемофилус инфлуенце.

При хронични синузити най-често се открива златист стафилокок и гъбична флора.

Синузитът на фона на захарен диабет протича продължително, вяло, с въвличане във възпалителния процес на други органи – орбитите на очите и мозъчните обвивки.

Възможно е развитие на гнойни усложнения, които могат да са опасни за живота – риногенен менингит, флегмон на меките тъкани на лицето.

Особености на развитие на заболявания на ухото – отити

Свои особености имат и заболяванията на ушите при повишени нива на кръвна захар. Изследвания на ушната кал на диабетици показват, че в нея се съдържа глюкоза.

Образуването на ушна кал при болните от диабет било повишено, по-често се формирали ушни тапи, появявал се сърбеж в ушите.

Заболяването на ушите, което често се открива при диабет – това е външен отит. В началните си стадии заболяването е слабо изразено, възниква слаба болка в областта на външния слухов проход и сърбеж.

При изразено понижение на имунните функции на организма, заболяването прераства в некротизиращ външен отит.

В тъканите се развиват гнойно-некротични процеси, които имат тенденция да се разпространяват.

Заболяването се развива най-често в напреднала възраст. Протича със силни болки в ухото, отделяне на гной от външния слухов проход, възможно е развитието на остеомиелит на слепоочната кост.

Освен отит при диабетици често се развиват циреи в областта на външния слухов проход, дерматози, себореи, възпаления, предизвикани от гъбички.

Заболявания на гърлото при диабетици

Сред заболяванията на гърлото при захарен диабет най-често се открива хроничен тонзилит. Особеност е фактът, че тези 2 заболявания усложняват протичането едно на друго.

Хроничният тонзилит при захарен диабет протича скрито, с бързо развитие на усложнения и трудно се поддава на обичайната терапия. А захарният диабет с развитие на тонзилит преминава в стадий на декомпенсация, често с развитие на кетоацидоза.