Черният дроб представлява нечифтен орган с клиновидна форма, състоящ се от плътна тъкан – паренхим и изпълнява няколко жизнено важни функции.

Основната от тях е детоксикация и обезвреждане на постъпващите от дебелото черво вещества, след което безопасните продукти от разпада се извеждат от организма заедно с изпражненията или с урината.

При здрав човек чернодробният паренхим не е претърпял някакви дифузни изменения – например уплътнение на стената на черния дроб, и има вид на еднородна структура с добре видими кръвоносни съдове и жлъчни протоци.

Наличието на патологични състояния може да се установи с помощта на съвременни методи за диагностика, например по време на ултразвуково изследване на органите на коремната кухина.

Същевременно паренхимните изменения се смятат не за диагноза, а симптом въз основа на който се определя предизвикалото ги заболяване.

Симптоми и причини за уплътнения на черния дроб

Съществуват няколко причини, и по-точно към тях отнасят:

• Злоупотребяване и то често с алкохолни напитки, тютюнопушене;
• Мастна дистрофия на органа – изменение на чернодробната тъкан в резултат на хроничното ѝ натоварване;
• Нездравословен характер на храненето – големи промеждутъци между храненията или прекомерно пристрастяване към мазни, печени, пикантни продукти;
• Продължителен прием на антибиотици или силно действащи лекарствени препарати;
• Извънчернодробни патологии – например, захарен диабет;
• Инфекциозни заболявания в остра и хронична форма;

Също уплътнение на протоците може да се развие при метаболитни увреждания на органа, автоимунен хепатит, цироза или някакви вродени отклонения.

При болния същевременно се развива следният комплекс от симптоми – остри болезнени усещания в областта на правото подребрие и частта от корема под лъжичката, функционални разстройства във функцията на стомашно-чревния тракт, загуба на тегло, гадене и повръщане.

Диагностика и лечение на уплътненията на черния дроб

Основен метод за диагностика на уплътненията на паренхима на този орган е ултразвуковото изследване.

При наличие на разглежданата патология в органа се наблюдава увеличаване на размера на органа, повишена ехогенност на тъканта с тенденция за намаляване в по-дълбоките отдели, а също и нееднородност на структурата, което е и причина за поява на звездички в изображението.

Но да се установи какво точно е довело до тези аномалии е невъзможно с помощта на ултразвуково изследване. Поради тази причина допълнително се провежда диференциална диагностика и комплекс от инструментално-лабораторни изследвания, включващи биохимичен анализ на кръв и урина, биопсия и компютърна томография.

Ако бъде установено дифузно уплътнение на черния дроб, лечението трябва да се подбере от лекар-гастроентеролог. На първо място се назначава специална диета с пълноценна калоричност, но с ограничение на мазнините и съдържащите холестерол храни.

Освен това пациентът трябва да се откаже от вредните си навици, тъй като алкохолът и никотинът предизвикват сериозни изменения във функциите на хепатоцитите и увеличение на производството на цитокини, увреждащи тъканите на черния дроб.

Когато проблемът е вследствие на някакво заболяване, на първо време трябва да се пролекува първопричината. Терапията в тази ситуация е с комплексен характер, и освен лечението на основния проблем се включват и някои терапевтични мероприятия.

Прогнозата в дадения случай пряко зависи от причините, предизвикали уплътнението на черния дроб, и при своевременно обръщане за помощ към специалист вероятността от оздравяване е доста висока.

Профилактика, консултация с гастроентеролог по въпроса с уплътнението на черния дроб

Ако при възрастен или дете бъдат забелязани характерните болки в дясното подребрие, храносмилателни разстройства или други характерни симптоми, то е необходимо записването на час при гастроентеролог.