Болките в областта на корема са много често явление, срещат се както при деца, така и при възрастни. Причините за подобни процеси са доста разнообразни и невинаги свидетелстват за наличие на каквито и да било здравословни проблеми.

Честата поява на краткотрайни – не повече от минута, болки е свързана с повишената активност на червата и не е повод за безпокойство.

В медицината се различават следните типове болезнени усещания в епигастралната област:

• Висцерални – имат коликообразен характер. Обикновено са предизвикани от спазми или разтягане на стените на органите на стомашно-чревния тракт.
• Соматични – характерни при наличие в коремната кухина на патологични процеси, предизвикващи раздразнение на израстъците на нервните влакна.
• Захващащи – присъстват при стриктура на правото черво, обусловени са от патологични изменения – тумори, в околните негови тъкани.
• Постоянни – обикновено са следствие на възпаление, протичащо в органите на коремната кухина.

Причини за възникване на постоянни болки в корема

В повечето случаи източник на болезнените усещания, метеоризъм – газове в корема, и други разстройства е приеманата от човек храна.

Твърде горещите или напротив студените храни водят до раздразнение на стените на хранопровода, а храната с високо съдържание е сред рисковите фактори за образуване на жлъчни камъни, и като последствие поява на жлъчни колики.

В някои ситуации хората имат вродена непоносимост към определени храни – например монозахариди или фруктоза.

Приемът им предизвиква постоянно подуване на корема и болки от спастичен характер.

Причини за постоянни болки в корема могат да бъдат следните патологии:

1. Остро възпаление на панкреаса;
2. Механична тънкочревна непроходимост;
3. Остър холецистът, дивертикулит;
4. Грануломатозен и неспецифичен язвен колит;
5. Нарушение на храносмилателната функция на стомаха;

Диагностика и лечение на постоянни болки в корема

Ако има наличен болкови синдром, продължителността на който е няколко часа или дори дни, е необходимо спешно да си запишете час при гастроентеролог.

Процесът на диагностика – това е сложен и отговорен етап, тъй като понякога време за провеждане на комплекс от лабораторно-инструментални изследвания просто няма.

Понякога се получава така, че заплашващи живота заболявания имат сравнително вяла клинична картина, а за отстраняване на остри болезнени проявления не се изисква хирургична интервенция.

В този случай огромна роля в правилността на окончателната диагноза играе опитността и компетентността на лекаря.

Специалистът изслушва оплакванията на пациента и извършва палпация на коремната кухина с цел уточняване на локализацията на болките.

Въз основа на първичния преглед лекарят определя предварителната диагноза и тактиката за по-нататъшните изследвания.

С диагностична цел е възможно провеждането на ултразвуково изследване на органите на малкия таз и на коремната кухина, колоноскопия, рентгенограма на хранопровода и на стомаха и вземане на биологичен материал – фецес, кръв, урина.

Доколкото етиологичните фактори на болковия синдром в епигастралната област са доста разнообразни, крайната методика на лечение се определя индивидуално за всеки пациент в зависимост от неговите оплаквания и резултатите от изследванията.

Продължителните болезнени усещания в коремната област са сериозен симптом, изискващ незабавна медицинска интервенция.

Своевременната консултация при гастроентеролог дава високи шансове за пълно оздравяване без прилагане на радикални методи на лечение.

С цел избягване на толкова неблагоприятни явления се препоръчва внимателно да се подхожда към организацията на процеса на хранене – по възможност от менюто да се изключат вредните храни, да се преустанови приема на антибактериални препарати и т.н.