Изследователи от Копенхагенския университет в Дания откриха, че процесите на дегенерация на мозъчната тъкан в резултат на напредването на възрастта, проявяващи се в такива форми като болестта на Алцхаймер и на Паркинсон могат да се отложат във времето, ако човек употребява храни с високо съдържание на мазнини.

Това показват резултатите от проучване,публикувано в списание Cell Metabolism и проведено от изследователи от Центъра за остаряване в добро здраве към Копенхагенския университет, Дания и Националния институт по здравеопазването /САЩ/.

Изследването е финансирано чрез Според авторите човешките клетки притежават свойство да се възстановяват уврежданията по ДНК, които се случват постоянно.

Процесът на възстановяването се нарича репарация и с напредването на възрастта се нарушава. Децата с вродени дефекти в системата на репарацията страдат от заболяването синдром на Кокейн и преждевременно остаряват и умират на около 10-12-годишна възраст.

В рамките на новото изследване учените от Копенхагенския университет създали мишки с този синдром. Те забелязали положителния ефект, когато хранели гризачите със средновержни мастни киселини от кокосово масло.

Хранителният им режим с кокосово масло забавял процесите, свързани със стареенето /нарушението на слуха и загубата на тегло/.

„Проучването е обнадеждаващо за децата, страдащи от синдрома на Кокейн, тъй като към настоящия момент за тях не е разработена ефективна терапия.“ – посочва един от съавторите на изследването Вилхелм Бор.

„Нашето изследване показва, че засилената употреба на мазнини е възможно да отложи процесите на стареене. Диетата богата на мазнини също изглежда, че спира, поне за известно време, процесите на стареене в мозъка. Поради това се предполага, че от направените в нашето изследване заключения в дългосрочен план ще могат да се възползват хора, страдащи от болестта на Айлцхаймер и на Паркинсон. “

Датските учени вярват, че хранителният режим, включващ храни с високо съдържание на мазнини предпазва мозъка като му осигуряват резервен източник на енергия, известен с названието кетони.

Човешкият мозък основно извършва функциите си, използвайки глюкоза, но когато по една или друга причина човек от нея си набавя достатъчно от нея чрез храната, се налага този най-важен орган да премине в режим на „резервно захранване“, използвайки кетони за изпълнение на основните му дейности.

Тези съединения се образуват в черния дроб чрез разграждането на мазнините, особено на средноверижните триглицериди такива като кокосово и палмово масло.

В рамките на настоящото датските изследователи откриват, че кокосовото масло и другите видове триглицериди със средна верига всъщност са най-полезни.

„В клетки от деца със синдрома на Кокейн, ние предварително показахме, че стареенето е в резултат на механизма за тяхната /на клетките/репарация. “ – посочва изследователят Мортен Шайбе-Кнудсен.

„Този механизъм разходва ресурсите на клетката и е причинява нейното много по-бързо остаряване. Затова се надяваме, че диетата, включваща повече кокосово масло или хранителни източници с мазнини от този вид би имала благоприятно въздействие, тъй като на мозъчните клетки се осигурява допълнителен източник на енергия и по този начин те ще имат силата да поправят нанесените увреждания“ – продължава Шайбе-Кнудсен.

Полезните свойства на кокосовото масло

Данни от предходни проучвания показват, че кокосовото масло може да се използва като целебна храна при хора, които вече страдат от последствията на дегенеративните изменения, дължащи се на болестта на Алцхаймер.

Това е така, защото се предполага, че това заболяване изглежда повлиява на способността на мозъка да използва глюкозата като източник на енергия, което води до глад, клетъчна смърт и влошаване на когнитивните функции.