Обезболяването при лечението на зъби е необходим етап от процедурата, облекчаващо работата на лекаря и намаляващо негативните усещания и страха у пациента.

Замразяването на зъба е разговорен термин, обозначаващ анестезията или обезболяването на зъба. Няма нужда да припомняме колко много хора се боят да отидат на зъболекар, особено първият път.

Ефективно проведеното обезболяване в такава ситуация оставя за дълго време впечатление от проведените манипулации, и чувството за страх намалява при следващи посещения.

1. Що то е замразяване

Обезболяващите средства в течен вид се използват под формата на инжекции, които се поставят в меките тъкани около зъба.

Механизмът на тяхното действие се основава на понижаване на проводимостта и възбудимостта на нервите, по които може да протече импулсът на болката.

В резултат на това забавяне човек не усеща болка по време на препариране или почистване на засегнатите от кариеса повърхности на зъба или отстраняване на нерва.

Ефективността на анестезията зависи от използваното вещество, неговото количество и от близостта на въвеждането му спрямо нервния ствол.

Ако инжектирането на обезболяващото се извърши в непосредствена близост до нерва, впоследствие е възможно развитието на невралгия – болка по дължината на нерва, и неотминаващо изтръпване на участъка от челюстта.

След разсейване на инжектираното в меките тъкани обезболяващият ефект на упойката постепенно отминава. Като могат да възникнат неприятни усещания, които могат да се намалят с топли компреси.

2. Какви са видовете замразяване на зъба

В зависимост от целите прави локално обезболяване – на определен участък или пълно – наркоза.

Последният вид се прилага в случай на необходимост при лечение на психично болни, пациенти с неврологични разстройства, при планиран голям обем интервенции, при силно страхуващи се деца и възрастни – рядко.

Най-често се използва местно замразяване, което може да се съчетае с предварителен прием на успокояващи средства като например валериан, божур, дяволска уста и др.

Обезболяването на горната челюст се различава от тази процедура долу. Това е свързано със структурата на костта.

Горната челюст има по-пореста структура, проникване на обезболяващите по време на инжектирането е много по-леко и по-бързо, отколкото при лечение на долните зъби, за обезболяването им инжектирането се прави по-дълбоко и по-дълго.

Долната челюст има по-плътна структура, прикрита, която прикрита от дъвкателни мускули и свръзки, поради което обезболяването само на един зъб обикновено е невъзможно.

Анестезия се прилага в зоните на изхода на нервните стволове, прилежащи към средата на челюстта или определен неин участък.

Често обезболяването обхваща не само бузата, но и устните и езика. Това е свързано с това, че нервите излизат един към друг и попадането върху на тях на обезболяващото средство.

3. Обезболяване със спрей – какво представлява

В зависимост от дълбочината на действието упойката се разделя на 2 вида – апликационна и инжекционна. Като средство за обезболяване на мястото на въвеждане на иглата се използват различни гелове или спрейове.

Средствата се нанасят на венеца или на бузата, а след 3-4 минути се постига обезболяващ ефект.

4. След колко време отминава ефектът от упойката

Действието на средството, нанесено отвън или отвътре на бузата, продължава няколко минути. Ако инжектирането на обезболяващото се провежда за лечение на горните зъби, изтръпването се запазва 1-2.5 часа, а на долните по-дълго време – до 3-4 часа.