Кистата на опашната кост представлява дефект в развитието на епидермиса, причина за който е непълната редукция на бившите мускули на опашката.

Това образувание представлява тясна епителна тръбичка, която не е свързана с опашната кост или с кръста.

Образува се в подкожните слоеве на епитела, дермоидния синус – около повърхността на кожата, пилонидалната киста при аномално подкожно врастване на косъмчета, а фистулата на опашната кост представлява зрял стадий на възпаление на кистата.

Кистата на опашната кост се открива основно при хора под 30-годишна възраст. И при мъжете се появява 3 пъти по-често, отколкото при жените.

Причини за киста на опашката

Специалистите твърдят, че причина за появата ѝ за вродени аномалии в развитието или рудиментарна анатомична специфика на организма, вследствие на които в подкожната мастна тъкан на кръстно-опашната област се формира кухина – капсула с овална и неправилна форма.

В тази кухина по каналите на епителния слой попадат частици епител, секрети от жлезите, косми и пр. Всичко това се натрупва в капсулата на кистата, след което излиза на повърхността на кожата през едно или няколко микроотвърстия.

В случай на развитие на възпалителен процес тези протоци се запушват, а застоелият в тях органичен „отпадък“ и запълва кухината на кистата и свързаните с канали в епитела.

Възпалението може да бъде предизвикано от травми, преохлаждане, заболявания, съпровождащи се с висока температура, и т.н.

Въздействието на тези фактори върху организма на човека при наличие на вроден дефект в развитието на епитела става причина за киста на опашната кост.

Симптоми на киста на опашната кост

Аномалията е вродена, поради което и дълго време остава незабелязана, докато образуването на киста не бъде предизвикано от гореизброените фактори, и човек не усеща абсолютно никакви симптоми.

Впоследствие в областта на първичното отвърстие могат да се наблюдават болезнени усещания и зачервяване. Тези признаци показват, че заболяването е навлязло в остър стадий.

Фактори, които дават тласък на обострянето, са механични травми и запушване на отвърстията.

При развитие на възпалителен процес на първо място страда мастната тъкан, което предизвиква появата на болезнена подпухналост, постепенно увеличаваща обема си.

Ако количеството гной надвиши критичния обем, се осъществява пробив на вторичното входно отвърстие на кистата, като се образува гнойна фистула.

Що се отнася за напредналия стадий за заболяването той се съпровожда с пулсираща болка, която ограничава движението, затруднява или прави непоносимо лежането по гръб или седенето.

Същевременно човек постоянно изпитва остър психологически дискомфорт.

Усложненията от това състояние могат да бъдат кожна екзема и покачване на телесната температура. В някои случаи хроничната форма може да предизвика развитието на злокачествен тумор.

Симптомите са подобни на сериозни заболявания като фистула на правото черво или остеомиелит, поради тази причина при всякакви неприятни усещания и подозрение за проктологични проблеми е необходимо незабавно да се потърси стоматологична помощ.

Ако смятате, че мислите, че имате киста на опашната кост и характерните за това заболяване симптоми, следва да се обърнете към хирург за консултация.

Лечение на киста на опашката

Имайте предвид, че това заболяване се лекува оперативно. Всевъзможните мехлеми, отвари и други средства на народната медицина са безсилни.

Постоянното попадане на инфекции в непосредствена близост до аналното отвърстие, прави наложително отстраняването на кистата.

Именно операцията на кистата и отстраняване на всички нейни разклонения е гаранция за пълното излекуване на това заболяване.