Сколиоза - един все по-често срещан проблем днес

Днес много хора страдат от сколиоза и от болки в шията и в гърба. Това е свързано със заседналия начин на живот и ниската физическа активност.

Мускулите постепенно атрофират, трудно поддържат опорно-двигателния апарат, от което се влошава стойката, възниква дискомфорт при движение. Появяват се и други неприятни последствия.

Проблемите със здравето могат да се избегнат, ако включим в своето дневно разписание упражнения за гръб. Обикновено отнемат само 30 минути от ценното ни време, но спомагат за значително подобряване на състоянието на гърба. Изпълняват се у дома или при възможност в спортна зала, където има достъп до тренажори.

Защо възникват болки в шията и в гърба

На гърба са разположени както големи мускулни групи, така и отделни видове мускули. Ако те отслабнат, мускулният корсет не е в състояние да поддържа вътрешните органи, които постепенно започват да се свличат надолу.

Основното натоварване в този случай се пада на гръбнака, който с течение на времето се изкривява и предизвиква болки в шията, гърба или кръста.

Какво е сколиоза

Това заболяване се характеризира с изкривяване на гръбнака на ляво или на дясно, понякога с двумерно изместване на всички или на няколко прешлена. Сколиозата се съпровожда с различни по интензитет болезнени усещания, които е възможно да не отшумят няколко дни.

Ако продължим да водим заседнал начин на живот и не вземем мерки за отстраняване на заболяването, тази наша небрежност може да окаже неблагоприятно влияние на целия организъм. Деформира се гръдния кош и таз, нарушава се функцията на много вътрешни системи.

Признаци на сколиоза обикновено започват да се формират още в детска възраст. В редки случаи се развива вследствие на травми на гръбнака или на вродени аномалии в развитието на опорно-двигателния апарат.

В ранните стадии изкривяването се лекува с помощта на упражнения за гръб, предназначени за профилактика на гръбначни изкривявания. В напреднал стадий е необходима операция, която не дава гаранции за излекуване, възможно е да доведе до влошаване на състоянието.

Затова сколиозата по-добре да се предотврати, отколкото да се лекува. За това помага активният начин на живот и системните тренировки.

Следва да се изпълняват 3 пъти седмично по 40-50 минути или 5 пъти по 20-30 минути. Упражненията за гръб помагат не само за поддържане на добро здраве, но и за подобряване на физическата форма.

Правила за изпълнение на упражнения за гръб

Необходимо е известно време за подобряване на здравето на гръбнака и за укрепване на мускулите на гърба. Но при правилно изпълнение на упражнения и спазване на съветите на ортопеди, състоянието се подобрява след 2-3 седмици.

Правила за тренировки за здрав гръб:

  1. За първо занятие се препоръчват лесни упражнения, които не изискват големи физически натоварвания. Тренировъчната програма постепенно се усложнява.
  2. Не правете резки движения – така натоварването на гръбнака намалява. Изпълнението на тази препоръка предпазва и от травми на други мускули.
  3. Диша се дълбоко и равномерно и в такт с движенията.
  4. При изпълнение на упражненията, трябва да опитаме да почувстваме как работят мускулите. При прилив на енергия към тях, се задържа за кратко в това състояние.
  5. Най-подходящи са удобни дрехи и обувки, които да не пречат на движенията.
  6. В дните, когато не се планира тренировка, е важно да се правят разходки на чист въздух, допуска се и лек крос. Трябва ясно да си представяме към какви резултати се стремим и постоянно да си представяме прогреса, така тренировките стават много по-интересни.

Когато виждаме, че ефективността на тренировките се понижава, е необходима промяна на упражненията към по-сложни. Натоварването на мускулите е необходимо постоянно да се увеличава, в противен случай ще спрат да растат.

Комплекс за профилактика на заболявания на гръбначния стълб

Профилактика на заболявания на гърба с помощта на физически упражнения в домашни условия или във фитнес зала изисква първоначална консултация с лекар.

Възможно е проблемът с гръбнака да не е видим за околните. Някои заболявания на гърба се установяват по време на прегледа. Специалистът дава и препоръки за оптимален избор на физически натоварвания.