Лятото е прекрасното дългоочаквано време, времето на слънцето и топлината, разходките и спорта на чист въздух, почивките и пътешествия.

Но ако не се вземат предвид метеорологичните особености през това време от годината, това може да създаде немалко проблеми на сърцето и кръвоносните съдове.

Какви опасности крие в себе си лятото и как да се избегнат? Ще се опитаме да ви ориентираме в този въпрос.

Летни рискове за сърдечно-съдовата система

Прието да се смята, че междинните сезони – пролет и есен, са особено неблагоприятни за здравето.

Честата и рязка промяна на метеорологичните условия, процесът на преход на природата от едно състояние в друго изискват адаптация на организма към новите условия, принуждавайки всички органи и системи да работят в по-напрегнат режим.

Това не може да не се отрази по неблагоприятен начин на общото здравословно състояние на човека. Затова през пролетта и есента се обострят хроничните заболявания, включително и сърдечно-съдовите.

Достатъчно стабилното и спокойно по отношение на атмосферните условия лятно време, на пръв поглед трябва да е само от полза за здравето.

Но лекарите напомнят, че и това време от годината може да представлява заплаха за човешкия организъм, и преди всичко за сърцето.

1. Жегата е основната неприятност на лятното време. В горещите дни намалява количеството кислород във въздуха, на сърцето му се налага да функционира в ускорен темп, за да се възпрепятства кислородното гладуване на тъканите и да се осигури нормалното му функциониране.

2. Дехидратацията или обезводняването, са пряко свързани с жегата.

Усиленото отделяне на пот, представлява защита на организма от повишаване на телесната температура, води до ускорена загуба на вода, и като следствие сгъстяване на кръвта, повишаване на нейния вискозитет.

Това не само увеличава натоварването върху сърцето, но и предизвиква образуване на тромби.

3. Слънцето, полезно за човека в умерено количество, се превръща в негов враг при несъблюдаване на определени правила за ограничаване на неговото въздействие.

Специалистите смятат, че през летните месеци необходимата за здравето ултразвукова радиация човек получава от едно обикновено ходене до магазина и обратно.

Излишък от слънце – това е мощен стресиращ фактор, който може да доведе до нарушение в сърдечно-съдовата функция, припадък и слънчев удар.

4. Рязката смяна на температурата на околната среда е също опасна за организма. Внезапният студен въздух от климатика след влизането у дома, когато температурата навън е над 30 градуса може да предизвика не само силна настинка, но и сърдечен спазъм.

Как да опазите здравето на сърцето през лятото?

Понижаването на летните рискове за сърдечно-съдовата система и опазване на здравето е възможно, ако се следват препоръките на лекарите.

• За намаляване на натоварването на сърцето лекарите съветват да се избягва физическа активност в горещото време. Работа в градината, спорт, дори и ходенето до магазина е по-добре да се оставят за по-прохладните сутрешни и вечерни часове.

При необходимост за излизане в жегата задължително трябва да сложите широкопола шапка, лека дреха от естествена тъкан и по възможност да вървите по сенките.

• С цел избягване на сърдечно-съдовите спазми е необходимо да се изключи рязката смяна на топлина със студ. Например, разликите в температурите на климатизираните помещения и въздуха навън не трябва да надминава 7-10 градуса.

При къпане в море или във водоем потапянето във водата трябва да е постепенно, като температурата на водата не трябва да бъде под 20 градуса.