Знаете ли, че зъбите са арматурата за кожата на лицето? И всеки изваден зъб - това са излишни вдлъбнатини, увисване и бръчки.

Пластичните хирурзи неслучайно казват, че е безполезно лицето да се опъва, докато не са възстановени всички зъби. Възможно е профилактиката на бръчки да е единственият мотив, който да не ви достига, за да отидете на зъболекар?

От къде пък гънки?

Лицево-челюстните хирурзи и зъболекарите ортодонти много добре знаят как бръчките са свързани с липсата на зъби.

Например:

„Осморките“, мъдрите – много години са се смятали за ненужни. Никога не са били лекувани и зъболекарите предлагали премахването им, дори и да не болели.

В крайна сметка и зъболекарите признаха, че „осморките“ са полезни от гледна точка запазване на младостта. Ако са пораснали, то те са като вътрешна рамка за бузите, и изваждането на тези зъби влече след себе си ранни вертикални бръчки на бузите и увисване на долните части на бузите.

Кътници – основната поддръжка за зъбите отвътре. Ако не достигат, бузите потъват и то несиметрично. А вдлъбнатините бързо водят до образуването на дълбоки вертикални бръчки и до по-силно очертаване на назолабиалните гънки.

Вследствие загубата на дъвкателните зъби се отпускат ъгълчета на очите, появяват се т.нар. „гъши лапи“, като се допълват от увисването на долната част на бузите и бръчките-марионетки – множествени разклоняващи се гънки в посока надолу от ъгълчета на устните, заради които долната челюст изглежда сякаш направена на шарнир.

Кучешки – както горните, така и долните отговарят за извивката на долната линия на овала на лицето – приблизително по краищата на долната челюст.

Ако липсват, то тогава формата на лицето загубва яснота и увисва по типа на двойната брадичка. Отпускат се и ъгълчетата на устата, което придава на лицето уморен вид, а впоследствие се засилват и назолабиалните гънки. Могат да се появят и бръчки-марионетки, а също и да увиснат долните части на бузите.

Липсата на един или няколко предни зъба води до пропадане на горната или долната устна, впоследствие това се трансформира в бръчки.

По-късно бръчките в областта на назолабиалния триъгълник стават по-дълбоки, под долната устна кожата увисва. Отпуска се линията на усмивката – сега ъгълчета на устата при усмивка не се вдигат.

Но бръчките-марионетки традиционно съпътстват загубата на зъба, където и той да се намира.

Кога имаме основание за притеснение?

Колко дълго време можем да ходим без зъби, преди да се появят тези неприятни последствия. Но за да разберем това, е необходимо бързо да узнаем какво се случва след загубата на зъб.

В челюстната кост има т.нар. зъбен отвор. Ако зъбът падне от нея, то в зоната на някогашния корен намалява количеството на кръвоносните съдове – сега те не се нужни.

Впоследствие костната тъкан около отвора започва да се резорбира, вместо отвор се образува вдлъбнатина. След това челюстта се отпуска и изтънява на това място.

В юношеството еластичната кожа и бързото възстановяване на клетките позволяват да се изкарат 3-5 години, преди загубата на зъби да се отрази под формата на бръчки.

Но след 40 такива бръчки още от 6 месеца до година след загубата на зъба. Трудно е да се каже, кое е по-опасно, тъй като в млада възраст, ако човек избегне поставянето на протези, то се разрушава челюстната кост.

Така че във всяка възраст загубеният зъб е желателно да се възстанови в рамките на 3 месеца. В противен случай съществува риск човек да се състари по-рано, отколкото е предвидено от природата.