Въпреки бурното развитие на козметичната индустрия, средствата на основа на натурални съставки, не само не се смятат за отживелица, но и се използват от все по-голям брой жени.

Основният аргумент при избора на козметични средства с органичен произход е ниската степен на алергенност.

Не по-малко важен фактор е и възможността за самостоятелно приготвяне на разнообразни маски и кремове у дома, което спестява време и средства за посещение на козметични салони, като крайният резултат е един и същ.

Полезни свойства на рициновото масло

Добива се семената на растението, принадлежащо към семейство Млечкови – рицин, чиито основен ареал на разпространение е източната част на Африка.

По своята структура маслото представлява течност с жълтеникав оттенък, характеризиращ се с повишена плътност и наподобява желе, а също и със специфична миризма.

Интересните за козметиката свойства на маслото от семената на растението рицин се обуславят от съдържанието на рицинолеинова киселина в най-голямо количество, а също и от олеинова, палмова и линолова мастни киселини.

1. Достигайки до луковицата на косъма, активните компоненти на маслото стимулират образуването на кератин, което способства за цялостното укрепване на структурата на косъма, и повлиява положително на интензивността на неговия растеж.

2. Изразените овлажняващи свойства правят рициновото масло изключително полезно средство при белене на скалпа и признаци на сух пърхот.

3. Високата концентрация на мастни киселини обуславя подхранващите му свойства и редовно използване придава обем и спомага за сгъстяване на косата.

4. Маската с рициново масло се смята за една от най-ефективните методи за лечение на сухата и цъфтяща коса.

Как да използвате рициново масло за коса?

В неразредено състояние маслото е допустимо да се използва само при пълна увереност за липса на алергични реакции.

Максимална ефективност се постига при използване на черно рициново масло от Ямайка, което се добива по специфичен метод, на което се дължи и високата козметична стойност на този вид рициново масло.

Маслото се нагрява на водна баня до достигане на комфортна за вас температура, след което равномерно се разпределя по повърхността на скалпа и на косата.

Ефективността на процедурата може да се увеличи чрез поддържане на постоянна температура и влажност в зоната на въздействие, като главата може да се увие във фолио или се сложи плътна хавлия.

Стандартното време, през което рициновото масло може да стои на косата, е около 15-20 минути.

Рецепти с маски рициново масло

1. За стимулиране растежа на косата се препоръчва смесването в равни пропорции с настой лютива червена чушка, или алкохол с добавена лютива чушка. Получената смес леко се втрива в кожата на главата, която се завива с хавлия, като така се стои няколко часа. Постоянен ефект се постига при използване на тази маска не по-малко от 2 пъти седмично.

2. Укрепващи свойства притежава сместа от жълтък, 30 милилитра масло, 10 милилитра лимонов сок и същото количество мед. Маската се задържа на косата не повече от 30 минути.

3. Нормализиране на функцията на мастните жлези на скалпа е възможно с помощта на добавяне на 10 милилитра рициново масло в 100 милилитра кисело мляко. След нанасянето на сместа главата се увива с хавлия.

4. Срещу сух пърхот помага рициновото масло с настой от лавандула в равни количества. Сместа добре се втрива по цялата повърхност на скалпа, и се измива след 20 минути.