Въпреки че в зърнените храни се съдържат много полезни хранителни вещества, в някои случаи тяхното изобилие в хранителния режим може да стане причина. Проламините в житните култури могат да предизвикат автоимунна реакция на кожата и да образуват антитела срещу ензимите на кожата.

Лектините, които се съдържат също в зърнените култури, възбуждат възпалителен процес, тези протеини предизвикват алергия, а амилопектините формират пик на въглехидратите в кръвта, водейки до покачването на нивата на инсулина и на инсулиноподобния растежен фактор (IGF). Сред неблагоприятните последствия върху кожата от консумацията на зърнени храни са сърбеж, обрив, лющене, омазняване, напукване и др.

Сред най-разпространените заболявания на кожата, причинени от употребата на зърнени храни са:

1. Акне
Акнето по лицето е на практика проблем, който застига почти всеки съвременен подрастващ, а също и за доста хора в зряла възраст. Въпреки това този кожен проблем е почти непознат за хората, които живеят извън съвременната цивилизация. Аборигените от Папуа-Нова Гвинея или ловците-събирачи от Парагвай не са се сблъсквали с акне, поне по време на 3-годишния период на наблюдение.

Смята се, че акнето се причинява от храни, които предизвикват образуване на инсулин и инсулиноподобен фактор на растежа. Всички зърнени храни повишават нивата на кръвната захари и по този начин се стимулира освобождаването на високи концентрации инсулин и инсулиноподобен растежен фактор. Повтарящите се високи нива на кръвната захар водят до инсулинорезистентност на тъканите. Постепенното повишаване на тези хормони е причина за образуването на акне.

2. Себорея
Това кожно заболяване обикновено се проявява с повишена екскреция на мастните жлези в кожата и червени обриви на лицето, гърдите, гърба и на главата /пърхот/. Себореята се предизвиква от липофилни дрожди и от нарушение на невроендокринната регулация. Това заболяване се среща по-често при хората, които употребяват зърнени храни. И всъщност някои специалисти смятат, че себореята, особено когато се проявява от двете страни на носа е характерен признак на потреблението на пшеница, ръж и особено на ечемик.

3. Псориазис
Това кожно заболяване се проявява с раздразващ кожата, а понякога и обезобразяващ обрив, който обикновено се появява по лактите, коленете, по скалпа и по гърба. Псориазисът обикновено приема формата на издигнати над околната кожа червени петна с бяла, изглеждаща като гланцирана горна повърхност.

Традиционното лечение обикновено включва стероидни кремове, цитостатици, имуносупресори, а също и други скъпоструващи препарати. Лечението може да продължи в продължение на много години и дори десетилетия без видими ефекти.

Псориазисът може да бъде обусловен от имунна реакция на компонентите на глиадина и други протеини, влизащи в състава на зърнените храни. В същото време псориазисът е свързан с цьолиакията и е възможно да възникне в резултат на това автоимунно заболяване. Тази понякога обезобразяваща кожна болест може да бъде обусловена от наличието на антитела (IgA) към глиадина. Пшеничните зародиши съдържат аглютинини /WGA/, които блокират вазоактивния чревен пептид /VIP/, предизвиквайки по този начин възпаление на кожата и появата на псориазис.

4. Екзема
Терминът екзема се използва за назоваването на широк кръг кожни заболявания, които обикновено се съпровождат от зачервяване, сърбеж и могат да се появят навсякъде по тялото. При 1/3 от населението на Земята в определен от живота се появява екзема, като това е особено разпространено сред децата.