Учени от Североизточния университет на САЩ в щата Масачузетс съобщиха, че са открили нов антибиотик, който действа против грамотрицателните бактерии.

Антибиотик в глистите бори най-мощните бактерии

Може би ще позволи да се справим с някои микроби, превърнали се в супербактерии, вече придобили устойчивост към повечето съвременни антибиотици.

Става въпрос за даробактин – това е вещество, открито в бактериите от рода Photorhabdus, обитаващи глистите и по-точно кръглите червеи – нематоди.

Учените търсели нов антибиотик в глистите, защото отделни представители на този клас нисши червеи паразитират ларвите на насекомите.

В тяхната чревна микрофлора не се срещат много от опасните за човека грамотрицателни бактерии.

В търсене на механизмите за защита, която притежават червеите, учените се натъкват на бактерии, образуващи даробактин – в миналото неизвестен на човечеството антибиотик.

Грамотрицателните бактерии се отличават с многослойна клетъчна стена, която надеждно ги предпазва от много разрушителни външни въздействия.

Даробактинът атакува белтъкът BamA, разположен във външната обвивка на микробите и отговарящ за формирането на клетъчна стена, те не могат да създадат необходимата клетъчна обвивка и загиват.

Експерименти върху мишки показват, че даробактинът успешно излекува животните от Ешерихия коли и Клебсиела Пневмонае без каквито и да е изразени странични ефекти.

Учените се надяват, че в близко бъдеще ще успеят да проведат необходимите изследвания и да разработят нов препарат, който да се използва и за лечение на инфекции при хората.

Мрачните прогнози за антибиотичната резистентност може и да не се сбъднат

Отделни представители на грамотрицателните бактерии днес оглавяват списъците с резистентните към антибиотици микроорганизми и представляват сериозна опасност за човека.

Най-мрачните прогнози са, че до 2050 г. повечето хора отново ще започнат да измират от различни инфекции, тъй като съществуващите тогава антибиотици няма да са ефективни изобщо, особено в болнични условия.

Подобни открития все пак дават надежда, че това няма да се случи, както няма да се сбъдне и прогнозата, че населението на Земята ще нарасне до над 10 млрд. души и ще възникнат сериозни проблеми с изхранването му.

Инвестират се много средства, основно публични, за търсене на решения на проблема с антбиотичната резистентност и с помощта на глистите може и да преборим супербактериите.