Възможно ли е по външните признаци да определите дали един човек е способен на убийство, как да предпазите себе си и своето семейство от хора с психически отклонения за това и за много други нещо, за Lechenie.bg разказва известен български психолог.

Защо толкова често съседските спорове прерастват във война и възможно ли е сами да определяме дали един човек е способен на убийство?

На първо място, по-голямата част от българите живеят в малки апартамента, които са без добра шумова изолация, в която те не се чувстват достатъчно уединени. Когато зад стената или на стълбището се случват някакви събития нашето пространство се нарушава.

Вероятно повечето от вас са забелязали, че битовите конфликти се случват в жилищни блокове или кооперация, които още отвън се вижда, че не са добре поддържани и много рядко и дори никога подобни събития не възникват в жилищни кооперации или блокове с луксозни жилища.

Просто хората чувстват, че се нахлува на тяхна територия. Когато това продължава постоянно, раздразнението се натрупва и в крайна сметка може да се прояви във вид на някакви истерични реакции. На второ място, в родния ни български манталитет е залегнало убеждението, че частната собственост е голяма ценност.

Много е важно за нас да защитим или да се борим за няколко допълнителни квадратни метра. Убеждението – това е моето парче земя, площ и аз трябва да се боря за него, няма да го оставя така, ни се предава най-вече от родителите.

Ако някой се опита да нападне или да нахлуе на територия, ние започваме да се защитаваме. По какъв начин?

Или с бягство или с нападение. Ако става въпрос за мъж, той по-скоро ще избере втория вариант, защото на него от ранна детска възраст му се говори, че мъжете не трябва да бяга, а да се борят и да бъдат силни.

А когато има нападение, придружено с агресия, а и както и често се случва и употреба на алкохол, всичко това може да постави основите на една истинска драма.

Възможно ли е спорен жилищно-битов въпрос да стане причина за убийство или по-скоро той може да се превърне във фактор, при който се проявяват определени психически отклонения?

Конфликт от жилищно-битов характер, колкото и сериозен да е той, не може да накара човек в нормално психическо състояние да извърши престъпление като увреди тежко здравето на участник в спора или още повече да го умъртви.

Безусловно, има ситуации, които предизвикват при хората остра стресова реакция – агресия, насочена към тях или техни близки, вцепеняване, плач, нервно треперене или неосъзнавана двигателна активност.

Тези реакции са нормални, те са предизвикани от необичайни обстоятелства. На тях човек трябва някак да ги реагира. Що се отнася до жестокото, продължително във времето или планирано нанасяне на вреда на здравето на себе си или околните – това е явно отклонение от нормите за нормално психическо здраве.

Понякога разбираме от медиите, че определен убиец е бил спокоен и приветлив. Възможно ли е по външни признаци да се определи дали конкретен човек е способен на агресия и убийство?

В ежедневния живот такъв човек действително може да се държи напълно нормално и да изглежда спокоен, и да се чувства добре. Но това не отменя това, че той страда от някакво психическо заболяване.

Безусловно, когато възникне пристъп на психическо заболяване, то няма как да не бъде забелязано – човекът започва да се държи странно, говори неясно, речта му няма смисъл и прави нелогични за нас изводи, вижда някого, тоест халюцинира или чува гласове.