Учени от Университета Кеймбридж съобщават за още една ваксина, която се предполага, че защитава от тежки форми на COVID-19 – атипични пневмония, предизвикана от новия коронавирус.

Става въпрос за MMR – ваксина против морбили, епидемичен паротит – заушка и рубеола.

Как сходството на коронавирус и рубеола прави ваксината ефективна

Вирусът на рубеола е на 29% сходен с новия коронавирус. Учените предполагат, че това сходство е достатъчно, за да формира ваксината неспецифичен имунитет, който предпазва човек не само от морбили, но и предотвратява тежки форми на COVID-19.

Вирусът на рубеолата се отнася към парамиксовирусите, а SARS-CoV-2 – към семейството на коронавирусите, антитела, които се образуват в резултат на ваксината, могат да контактуват и с едните, и с другите.

Тази хипотеза се потвърждава от факта, че най-уязвими пред коронавируса са хора над 55 години, тоест тези, които не са били ваксинирани срещу рубеола още в детството. Ваксинацията срещу морбили, паротит и рубеола е въведена във Великобритания още през 1963 г.

Днес 92% от британските деца се ваксинират с MMR с две дози. Освен това, хората, разболели се от COVID-19 и успешно прекарали заболяването се открива високо ниво на антитела към рубеола.

Ваксината срещу рубеола не предотвратява заразяване с коронавирус

Учените предупреждават, че ваксинацията с MMR не спасява от заразяване с коронавирус, става въпрос само за заболяването, което предизвиква.

MMR ваксината е сред най-горещо обсъжданите сред т.нар. антиваксъри. Този препарат някога бе споменат в научна статия, в която се твърдеше, че предизвиква аутизъм.

Така се зароди и вълната антиваксърство по света, която сякаш затихна покрай епидемията от коронавирус, която отне живота на близо 200 000.

У нас първата доза на комбинираната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола се поставя на децата на 13 месеца, втората доза е на 12-годишна възраст, тогава се комбинира и с имунизация срещу тетанус и дифтерия.

Ваксините включени в имунизационния календар са безплатни за здравноосигурените, които имат избран личен лекар.

Ако се установи, че бременна жена няма антитела срещу рубеола се провежда ваксинация, тъй като разболяването може да е опасно за плода.