Възпалението на бъбреците или пиелонефрит е трудно да се определи като някакво рядко срещано и непознато заболяване.

От една страна, за него е чувал всеки и съвременните медицина разполага с методи и средства за неговото бързо и ефективно лечение.

От друга страна, познатото и разпространено възпаление на бъбреците може да бъде много коварно и дори опасно за живота.

Да започнем от самата същност на заболяването

Пиелонефритът, или възпалението на бъбреците е инфекциозно заболяване, чиито причинители могат да бъдат вируси, гъбички и бактерии, попадащи в тези най-важни органи на отделителната система по 3 начина.

Възходящ път – възниква при разпространение на инфекцията от уринарния отвор към уретера и нагоре – в пикочния мехур и бъбреците. Възпалението в този случай възниква във всички органи на пикочно-половата система.

Уриногенен път – това е разпространение на инфекцията с потока на урината от разположените по-надолу органи.

При норма отделителната система функционира като добре смазан механизъм, заключвайки всички ключалки при движението на течността.

Следователно, обратното протичане, например от пикочния канал в пикочния мехур, е невъзможно. Но понякога се развива и рефлукс на пикочния мехур – урината от пикочния мехур се връща обратно в бъбреците, предизвиквайки възпаление в тях.

Освен рефлукс причина за уриногенно инфектиране могат да бъдат тумори, камъни, хидронефроза или нефропоптоза – отпускане на бъбреците.

Хематогенен път – когато с кръвния поток инфекцията прониква в бъбреците от всякакви източници на възпаление в тялото, било то жлъчен мехур при холецистит или кариозен зъб.

Дамски проблем

Забележително е, че от кабинета на нефролога с диагноза „пиелонефрит“ жени излизат 5 пъти по-често от мъже.

И това е изненадващо вината е изцяло на анатомията, широка и къса уретра, позволяваща патогенните организми бързо и без проблеми да достигнат мястото на основната дислокация бъбреците.

А също непосредствената близост на изходното отвърстие на уретера до влагалището и правото черво, в което, както е известно, живеят немалко микроорганизми, включително и потенциално опасни за органите на отделителната система.

Най-застрашени са жените, водещи активен сексуален живот и често сменящи партньорите си. Още един женски фактор-провокатор за възпаление на бъбреците, това е бременността.

Според статистиката, пиелонефрит се открива при 10% от бъдещите майки. Тези високи стойности са обусловени от цяла редица фактори.

Засадата на силния пол

Но от възпаление на бъбреците също страдат и мъже, макар и в по-малка степен.

Провокиращи заболяването фактори са:

• Напреднала възраст – над 60 години;
• Наличие на простатит или аденом на простатата;
• Бъбречнокаменна болест;
• Захарен диабет;
• Пороци на развитието на бъбреците;
• Травма на гръбначния мозък;
• Запек;

И на мъжете, и на жените им влияят преохлаждането, понижаване на имунитета, активните физически натоварвания и вдигането на тежести.

Остър старт

Пиелонефритът най-често стартира остро – повишава се телесната температура до втрисане, появява се главоболие.

Както и при цистит, в този случай пациентите се сблъскват с проблемно уриниране – рядко или болезнено, а урината става мътна и зловонна.

И накрая най-показателен признак на пиелонефрит е силната болка в кръста, която обикновено е пристъпообразна.

Обикновено наличието на характерните оплаквания и симптоми, подкрепени с изследвания на урината и ултразвук на бъбреците, дават възможност на лекарите без затруднения да поставят диагнозата.

Задължително се лекува!

Задачата на нефролога е не толкова борба с възпалението, колкото профилактика на обостряне на пиелонефрита. За да не прогресира процеса до хронична форма и да не се развият усложнения, нефрологът назначава комплексно лечение.