Какво представлява дисбактериозата?

Дисбактериоза също наричана и чревна дисбиоза е състояние на промяна на флората на стомашно-чревния тракт на човека.

Полезни бактерии

Скоро след раждането червата ни се „колонизират“ от различни видове бактерии. Медицинската наука отдавна е наясно, че повечето от тези бактерии са безвредни, но сега учените представят доказателства, че голяма част от тези бактерии са изключително полезни. Но списъкът с ползите, които пробиотиците носят за организма, продължава да расте.

Тези полезни бактерии помагат в абсорбирането на витамините и минералите и за регулирането на имунната ни система. Но най-важното е, че те физически заемат пространство, така че опасните организми не могат да виреят. Най-известната от тези полезни бактерии е лактобацилусацидофилус, която е съставка на повечето видове кисели млека.

Причини за появата на дисбактериоза

Състоянието на дисбактериоза възниква, когато полезните бактерии в червата биват унищожени или е потиснато тяхното развитие. Две са основните причини за това – неправилно хранене и прием на антибиотици.

Когато вие пиете антибиотици, те  унищожават вредните бактерии, но те убиват и полезните бактерии и така се освобождава пространство в червата за безпрепятственото размножаване на вредните бактерии. Когато се храните основно с преработени въглехидрати, така се създава риск от свръх растеж на някои бактерии като кандида например.

При нездравословно хранене обикновено храните, които консумираме не съдържат полезни бактерии. Млечните продукти, които са резултат от ферментация като сирене и кашкавал са важни, защото източник на пробиотични бактерии.

Храни, съдържащи голямо количество разтворими фибри като глюкоманан също спомагат за поддържането на чревната флора в добро състояние.

Предполага се, че храните, съдържащи  съставки като консерванти, произведени по химичен път и подсладителите могат да бъдат вредни за естествената флора. Но има и много други причини да избягвате тези храни.

Симптоми на дисбактериоза

Няколко са възможните симптомите на дисбактериоза като ще изброим няколко от тях, без да претендираме за изчерпателност:

  • Диария;
  • Покачване на теглото, без да сте променяли начина си на хранене;
  • Вагинални гъбични инфекции;
  • Запек;
  • Пърхот и гъбички по ноктите на краката;
  • Лесна уморяемост и отпадналост;
  • Чести възпаления на синусите;
  • Диабет и автоимунни заболявания.

Лечение на дисбактериоза

Преди да се запознаем с начините на лечение на дисбактериоза, ние трябва да разберем един много важен принцип, че целта на лечението е да се забави  растежа на болестотворните бактерии и да се подкрепи размножаването на полезните бактерии. Има и много опасни щамове на бактерията кандида, но най-честият „нарушител“ е кандида албиканс.

Яжте разнообразна храна. Избягвайте простите захари и преработените въглехидрати. Тези храни се произвеждат с мая, която причинява запек и подуване на корема. Месо може да се консумира, но трябва да ограничите преработените и сушените меса като бекон и наденица.

Някои млечни продукти не трябва да присъстват, когато спазвате диета за лечение на чревна дисбиоза. Млякото и твърдите сирена като чедър и швейцарско сирене може да предизвика тежък запек и не са полезни за чревната флора.

Но млечните продукти, които се произвеждат при ферментация. Тези храни не предизвикват запек и са добър източник на полезни бактерии.

Яжте много плодове и зеленчуци, но само някои от тях. Нишестените зеленчуци като картофи, сладки картофи и захарно цвекло трябва да се избягват.

Трябва да включите в менюто си грейпфрут, може също лимони, киви и ябълки от сорта „Грени смит“. Плодовете с ниско съдържание на фибри трябва да се избягват. Жито, боб и леща също трябва да се избягват.

Хранителни добавки при дисбактериоза

Има много билки, за които е доказано, че ограничат размножаването на кандида - масло от риган, екстракт от маслинови листа, каприлова киселина, чесън и суров нефилтриран ябълков оцет.

Разтворимите фибри са много полезни при дисбактериоза поради няколко причини:

  • Стимулират редовно изхождане;
  • Служат за храна на полезните бактерии и допринасят за размножаването им.

На последно място и може би най-важното качеството на приеманите от вас хранителни добавки. Дори и да ядете ферментирали храни 99 % процента от пробиотичните бактерии се унищожават от стомашната киселина.

Качествените пробиотични хранителни добавки за защитени от унищожителното действие на стомашните киселни и така достигат до местоназначението си – червата и така всъщност ще подобрите състоянието на чревната флора като осигурите храна на полезните бактерии.