Хремата е позната на всяко човешко същество, живеещо на тази планета. Изглежда никой не е успял да ѝ избяга. Хремата често се съпровожда с инфекции на горните дихателни пътища, а също и с алергични реакции – алергичен ринит, преохлаждане.

Хремата се нарича прекомерното образуване и секреция на носна слуз. Задачата на носната слуз е да сгрее и да овлажни влизащия въздух, а също и да задържа прах, дим, вируси и бактерии, които се съдържат в него.

Ако при излишък от секрети те излизат навън, през ноздрите, говорим за външна хрема. Ако пък минават през носните пътища и се стичат по задната стена на ларинкса – за вътрешна хрема.

Хрема при възрастни и деца – гадене и кашлица

Хремата при възрастните и децата не е болест сама по себе си, а сам симптом на други заболявания. Същевременно вътрешната хрема при възрастни може да продължи много дълго и да не бъде свързана нито с алергия, нито с настинка.

Постоянното стичане на слуз може да предизвика гадене, а при раздразнение на ларинкса – кашлица. Вътрешната хрема често е хронична. В такъв случай хронична става и кашлицата.

Това състояние може да се срещне и при децата, особено в първата година от живота. При преглед на гърлото са видни отоци на лигавицата и стичане на слуз по задната стена.

Причини – хронични инфекции и алергия

За вътрешната хрема при възрастни и деца са характерни много гъсти секрети, което е на свой ред следствие на сух и топъл въздух в апартамента.

Още една причина – злоупотреба със съдосвиващи капки. Лигавиците същевременно остават сухи, лесно се травмират, а гъстите секрети представляват идеална среда за размножаване на микроорганизми.

Излишъкът от секрети може да се образува при хиперактивност на лигавицата, при продължителен неин отток, при хронични инфекции – фарингит, синузити, при деца – разрастване на аденоиди, полипи в носа, а също при анатомични особености на носа, например, изкривяване на носната преграда.

За вътрешната хрема може да способства гъбична инфекция, която пречи на нормалното изтичане на слуз навън. По-рядко вътрешната хрема може да се проявява алергия към хранителни продукти или други вещества.

Някои специалисти винят за всичко особеностите на времето – за нашите носове е вредна твърде топлата и влажна зима.

Лечение – отстраняване на секретите

Лечението на вътрешната хрема е насочено не към пълно отстраняване на секретите, а към разреждането им. За тази цел се използват различни препарати.

След тяхното използване у човек започва силна външна хрема. Изглежда на пръв поглед, че положението се влошава, но всъщност – не, именно така протича лечението.

Ако секретите не се поддават на разреждане, лекарите назначават промиването на носните пътища и кухини. Промиването на носа е възможно със слаб солен разтвор или разтвори с антибиотици.

Освен това, ако вътрешната хрема е предизвикана от патогенни микроорганизми, показва е антибактериална или противогъбична терапия.

Необходимо е да се пият достатъчно течности, най-често да сме на чист въздух, а в помещението температурата не трябва да е по-висока от 18-20 градуса при влажност 50-70%.

Защо е опасно незапочването на лечение?

Силният оток на лигавицата пречи на нормалното носово дишане. Човек постоянно диша с устата, а това означава, че лигавицата не изпълнява своите функции – не защитава организмът от проникване на вируси и бактерии.