Около 40% от хората са се сблъсквали с кожна алергия в някакъв етап от живота си. Тя идва внезапно и неочаквано и, често, се „лутаме“ сред възможните причини, отговорни за тази реакция. Кожната алергия, известна още като контактен дерматит, представлява свръхчувствителност на имунната система към определени вещества от околната среда.

Оказва се, че тези неприятни реакции могат да бъдат причинени и от дрехите, с които се обличаме и днес ще разберем защо това е така.

Симптоми

При т.нар. текстилен дерматит, често се забелязва: сърбеж, зачервяване на кожата, еритем, лющене и др.

Кои са възможните причини за алергия към дрехите

Ако сте се заслушвали в някои от рекламите за прахове за пране, може да ви е направило впечатление, че доста често те акцентират върху съставките и техният „био“ произход.

Проучване, направено от Американска агенция, установило, че в голяма част от добре познатите ни марки се съдържат багрила, които могат да раздразнят кожата. Освен това, за да привлекат купувачите, компаниите залагат на използването на парфюмни вещества, които могат да са токсични за голяма част от хората.

Това важи особено за омекотителите.

Ако сте проверили праха за пране и сте се уверили, че той не раздразва кожата ви, обърнете внимание на материите. Оказва се, че много от дишащите материи и дрехи, съдържащи по себе си пластмасови елементи, съдържат фталати, които се смятат за канцерогенни и могат да предизвикат свръхчувствителност. Някои багрилата на тъканите, също могат да предизвикат контактен дерматит.

Една от най-големите грешки, които почти всеки от нас е допускал, е обличането на нови дрехи, веднага след тяхното закупуване. Доста хора са свикнали да изпират само новото бельо и банските.

Оказва се обаче, че кожата ни може да се раздразни от новите покупки. Това е така, защото много от компаниите използват формалдехид, чиято цел е да препази дрехите от гънки.

Формалдехидът е вещество, присъстващо в дима от пожари, изгорели газове и тютюнев дим. Той е силно канцерогенен, но тъй като продавачите на дрехи впръскат малко количество от разреденото вещество, той може да доведе до сърбеж, дразнене и зачервяване.

В много от известните и скъпи бутици се използват ароматизатори, с които дрехите се впръскват, за да им се придаде по-добра миризма. Те също биха могли да причинят раздразнение, при някои хора.

Как да се предпазим

Ако сте забелязали подобни симптоми е добре да се консултирате с дерматолог. До изясняване на причинителя, заложете на памучни тъкани в бледи цветови.

Перете дрехите си с бебешки прах за пране и ограничете употребата на омекотители. Заложете на добра хигиена и хидратация на кожата с продукти за чувствителна кожа.