Пансинуит – това е доста сериозно възпалително заболяване, което е с инфекциозна природа. Характеризира се с разпространение на възпалителните процеси едновременно във всички синуси.

Това възпаление се съпровожда с нарастващ интоксикационен синдром, болка в проекцията на засегнатите синуси, а също и нарушение на носовото дишане.

Какво предизвиква възпаление на всички синуси

В случаите когато лечението е било започнато своевременно, този патологичен процес е с благоприятна прогноза.

Ако не се проведе терапия може да стане причина за увреждане на костни структури на черепа с възникване на остеомиелит или на обвивките на главния мозък.

Това заболяване протича 4 пъти по-често в остра форма, отколкото в хронична. Развива се най-често на възраст от 4 до 35 години, като при мъжете е по-често срещано.

Проследява се добре изразена сезонност на заболеваемостта от пансинуит, главно през есента и зимата.

Пролетта също е сезон за хронични синузити и е възможно възпалителните процеси да обхванат и останалите незасегнати синуси.

Острото възпаление на всички околоносни кухини най-често е обусловено от респираторни вирусни инфекции.

Възбудители обикновено са аденовируси, респираторна синцитиална инфекция и много други представители на вирусната флора.

Хроничната форма в повечето случаи е обусловена от бактерии, най-често от стрептококова и стафилококова флора.

През последните няколко години значително се увеличиха случаите, при които възпалението се формира под въздействие на атипични патогени – гъбички, микоплазми.

Предразполагащи фактори за пансинуит

Най-важният предразполагащ фактор, който води до развитие на болестта, са различни заболявания на структурата на околоносните кухини, като се възпрепятства нормалното отделяне на течности от тях.

Аналогична ситуация се наблюдава при проникване на чуждо тяло в синуса или при травматични увреждания.

Отокът от синусите се нарушава и поради съществуващи в тях обемни образувания, например, полипи, кисти.

Сред другите предразполагащи фактори са хронични възпалителни огнища в ушите, носа и гърлото и понижени нива на имунна защита.

Симптоми, характерни за пансинуит

Максималната продължителност на острия пансинуит е около 3 седмици. Ако възпалителният процес не успее да се излекува за около 20 дни, това означава, че преминава в хронична форма.

Това заболяване се проявява с общи симптоми, сигнализиращи за нарастваща интоксикация - висока температура, обилно изпотяване, втрисане.

Задължително присъстват - главоболие и нарушение на носовото дишане. Отличителна особеност на болковия синдром е, че няма ясна локализация и на практика обхваща цялата глава. 

Болката се усилва значително при резки движения на главата. А проблемите с носовото дишане могат да са с постоянен или с преходен характер.

Болният е принуден да диша през устата. Оплаква се от липса на обоняние. Още един характерен признак на пансинуит са серозни или гнойни секрети от носната кухина, които обикновено са обилни.

При хронична форма всички гореизброени симптоми ту стихват, ту отново се завръщат отново.

Диагностика и лечение на възпаление

Поставянето на диагнозата стартира с изясняване на оплакванията и преглед. От допълнителните методи на изследване се назначават риноскопия, рентгенография или компютърна томография на синусите, а също и диагностична пункция.

Схемата на лечение при това възпаление зависи от провокатора на болестта. Предписват се антибактериални или противовирусни средства. Допълнително се назначават съдосвиващи препарати, кортикостероиди за локално приложение, антихистамини и т.н.

Ако лечението се е забавило и възпалителният процес е доста напреднал може да е необходима пункция на синусите и промиване с антисептици и антибактериални разтвори.

Профилактика на развитие на болестта

За предотвратяване на развитие на пансинуит следва да се повишават нивата на имунна защита, правилно да се лекуват хронични заболявания на УНГ-органите.

Също е необходимо да се избягват травмиращи въздействия.

За повишаване на имунната защита са необходими някои промени в ежедневието – правилно хранене или на първо време повече полезни храни.

Необходимо е да прекарваме повече време на открито, препоръчителни са и слънчевите бани в топлите дни.

Така имунитетът естествено се връща към своето нормално състояние, при което ни осигурява защита на необходимото ниво.