Заради храненето ръстът на юноши на една и съща и възраст може да се различава с до 20 см.

Това следва от резултатите на глобално проучване на деца. Мащабите му са внушителни. Изследвани са 65 млн. деца на възраст от 5 до 19 години от 193 държави. На всички измервали ръст и тегло.

На 19 г. разликата във височината между най-високите и най-ниските подрастващи е 20 см. Това означава 8-годишна разлика във възрастта за момичетата и 6-годишна за момчетата.

Най-ниските 19-годишни девойки са в Бангладеш и в Гватемала, техният среден ръст е като на 11-годишна девойка от Нидерландия.

Ръстът по държави

Най-високите подрастващи живеят, според изследването, в северозападните и централните части на Европа – в Нидерландия, Черна гора, Дания и Исландия. А най-ниските – в Южна и в Югоизточна Азия, Латинска Америка и в Източна Африка – Източен Тимор, Папуа Нова Гвинея, Гватемала и Бангладеш.

Ръстът на младежите е близък до средния – при 19-годишните е около 177 см, като през 1985 г. е с 1 см. по-нисък. Съответно при девойките сега средният ръст е около 167 см, а преди 35 години е бил с 2 см по-нисък.

Но какво толкова силно влияе този показател? Изследователите изготвили този научен труд предупреждават: липсата на качествена храна може да доведе до забавяне на растежа, така както и до детско затлъстяване, заради излишък на въглехидрати, мазнини и fast food.

Тези проблеми могат да се отразят на здравето и благополучието на човека през целия му живот.

Смята се, че ръстът в голяма степен зависи от наследствеността. Експертите са съгласни, този фактор играе своята роля, но и храненето си оказва значимо влияние.

Това се потвърждава и от наблюденията продължили 35 години – от 1985 г. до 2019 г., толкова продължава изследването. В страните, където храненето на децата се подобрява, те стават по-високи.

Най-добре това се вижда в Китай, Южна Корея и други азиатски икономически тигри, където икономическият растеж през последните години е най-значим.

19-годишните китайци през 2019 г. се оказват средно с 8 см. по-високи от своите връстници от 1985 г. В глобалната класация на ръста те се изкачват от 150-то място през 1985 г. до 65-то през 2019 г.

В африканските страни на юг от Сахара подрастващите за този период от 35 години, точно обратното, стават по-ниски на ръст.

Всичко това има обяснение от гледна точка на еволюцията и на генетиката на човека. В продължение на дългата история на различните региони по света се осъществява адаптация на населението към местните условия, включително към храненето.