Да ядем по-малко преработени храни, да избягваме прости въглехидрати, да похапваме повече каши и зеленчуци, не забравяме за рибата – на всички са ни известни тези и други принципи на здравословното хранене.

Истина ли е, че при спазване на всички тези правила, можем да считаме храната, която ядем за здравословна?

Здравословна храна или пък може би не

Неотдавнашно разследване, проведено от американския федерален орган FDA, разкрива наличието на определен клас химикали, свързани с рака в многобройните хранителни продукти, продавани в супермаркетите.

Става въпрос за PFAS – това са група вещества, използвани при производството на широк кръг потребителски стоки.

Вредата от PFAS е доказана вече отдавна, предизвиква рак, болести на черния дроб, проблеми при развитие на плода, и частично са забранени за използване каквито и да е производства.

Първо, забранени са далеч не всички, а второ, неслучайно тези вещества са наречени forever chemicals. Те много добре се разлагат в околната среда, задържат се във водата и във въздуха в продължение на десетилетия.

Употребата или вдишването на PFAS означава, че най-вероятно, те остават в тялото за цял живот.

Какво показват резултатите от проверката на федералната агенция

От взети повече от 90 проби от хранителни магазини, специалисти на FDA установили количества PFAS в месото, морските дарове, шоколадовото мляко, шоколадовите торти, ананаси и сладки картофи и други.

Пробите от месото и морските дарове, сред които пуешко, пържоли, хотдог, пилешки бутчета, треска, сьомга показват нива на PFAS, превишаващи тези, установени от Агенцията по околна среда на САЩ.

Пробите от млякото били с нива на тези вещества 35 пъти над препоръчителния праг, съгласно утвърдените от федералната агенция стойности.

Съществува мнение, че Агенцията по околна среда на САЩ се презастрахова, тъй като от FDA съобщават, че хранителните продукти, от които са взети проби едва ли ще са проблем за човека. Но гаранции очевидно не дава никого.

Сега специалисти се опитва да разберат по какви пътища вечните химикали попадат в храната и в хранителните продукти. Сред подозираните източници на замърсяване са подземните води.