Как лекарите могат да удължат нашия живот и да отложат идването на старостта?

От екипа на Lechenie.bg потърсихме отговора на този въпрос от специалистите в областта на геронтологията.

2 пъти по-дълъг живот?

Увеличаването на продължителността на живота е реално. В лабораторни изследвания върху животни учените успели да удължат техния живот с няколко пъти. Например, на такива примитивни животни, като нематодите и плодовите мушици, животът е удължаван с до 10 пъти, а при мишките до 2 пъти.

Вероятността от възпроизвеждане на подобни ефекти при човека е голяма, тъй като в експериментите учените манипулирали такива гени, които ги има и при хората. А вече е добре известно, че именно тези гени влияят съществено на продължителността на живота.

Това показват изследванията върху генома на супердълголетниците – хората, живеещи повече от 100 г.

Обнадеждаващ е фактът, че определен прогрес в изследвания върху мишки бил постигнат само с терапевтични методи – с помощта на фармакологични средства техният живот бил удължаван с до 30%, а с генна терапия с до 24%.

Подобен подход при условие, че се проведат удачни клинични изследвания може да се използва за профилактика и лечение на т.нар. възрастово зависими заболявания при хората.

Но повечето геронтолози са на мнение, че основна роля в удължаването на живота ще изиграят не само лекарствените средства и генната терапия.

За това ще е необходим цял комплекс от лечебни и профилактични методи, които освен фармако- и генна терапия включват още клетъчна терапия, биоинжинерни и нанотехнологии. Не е изключено да се наложи замяна на някои органи с нови, създадени в специални биореактори от собствените клетки на пациента.

Разбира се, изключително важно за увеличаване на продължителността на живота е и поведението на самия човек – той трябва да се придържа към правилен режим на активност, почивка и хранене, състоящо се от добре балансиран хранителен режим.

В тази връзка нека разгледаме по-внимателно съвременните научни методи за удължаване на живота.

Метод №1 – генна терапия

От една страна, ролята на наследствеността в дълголетието на средностатистическия човек не е много голяма и е около 25%. От друга страна е известно, че хората, които са с наследствено дълголетие и живеещи 100 и повече години, по своя начин на живот по никакъв начин не се отличават от останалите.

Това означава, че особеностите на техния геном позволява те да се справят с грешките и стреса, свързани с преяждането, недостатъчната физическа активност, с приема на алкохол и с тютюнопушенето.

Оказва се, че при тях има специфични варианти не на един ген, а съчетание от цял набор от гени, отговарящи за различни функции на нашето тяло – от скоростта на растежа до способността да се усещат миризми и чувствителност към болка. Тоест за дълголетието е необходимо щастливо съчетание от различни гени.

Но през 2012 г. в Европейския съюз за първи път беше официално разрешен за практическо приложение препаратът Alipogene tiparvovec, предназначен главно за хората, страдащи от рядко наследствено заболяване, характеризиращо се с недостиг на ензима липопротеин липаза.

При такива хора в кръвта е рязко завишено количеството на липидите, което води до ранна атеросклероза на съдовете и инфаркти и инсулти на възраст 20-25 г. Освен това такива болни имат тежък панкреатит – възпаление на панкреаса.

Препаратът представлява самият нормален ген на ензима липопротеин липаза, „опакован“ в на практика безвреден за човека вирус. Препаратът еднократно се въвежда в организма с помощта на инжекция и вирусът „вгражда“ лечебният ген в мускулните клетки, в резултат на което започва образуването на нормален ензим в достатъчно количество.

Метод №2 – лекарство срещу старост

Ефективността на генетичните методи показва, че удължаването на живота е възможно и с помощта на фармацевтични препарати.

Метод №3 – клетъчна терапия

Прилагането на този метод е свързано с това, че стволовите клетки могат реално да способстват за подмладяването на организма.

Метод №4 – отглеждане и присаждане на органи

Теоретично от ембрионални клетки може да се отгледа всеки орган и това вече се прави, учените наскоро дори успяха да отгледат цяло сърце. А преди този пробив бяха вече отглеждани от стволови клетки пикочен мехур, матка и влагалище.