Периодът от зачеването до раждането – това е проверка за състоянието на венозните съдове, която продължава 9 месеца.

Какво да правим, за да я издържат вените при нараставане на корема и на обема на кръвта?

Увеличаване на натоварването на вените при бременност

Тъканите на женския организъм при износване на бебе стават много податливи на изменения. Кожата на увеличаващия се корем се разтяга.

И не само тя – повишава се еластичността на мускулите, а също и на връзките на тазовото дъно, което облекчава преминаването на детето по родовите пътища.

За съжаление, тази полезна способност на организма има и отрицателна страна, обусловена от действието на прогестерона.

Във връзка с факта, че натоварването на кръвоносните съдове с времето се увеличава, техните стени също се разтягат, формират се варикозни възли.

Първо, матката увеличава размерите си и става по-тежка. Разположена на пътя на отока на кръвта, тя усилва налягането във вените на краката.

Второ, не по-малко важно значение има наддаването на тегло. Средно бременната за 10 месеца наддава с 10 килограма, което също създава допълнително налягане на вените.

Освен това обемът на кръвта, циркулиращ в организма на бременната жена, също се увеличава приблизително с литър. А това означава, че всяка вена на организма ще работи по-интензивно.

Най-голямо натоварване изпитват вените на краката, тъй като се налага целият този обем от течности да се вдига против силата на тежестта, като се движи в посока на сърцето.

Опасността от разширените вени става особено реална някъде след 5-тия месец.

За минимизиране на риска от тяхното развитие помага изпълнението на специален комплекс от физически упражнения, занятия в басейн, използване на компресионен трикотаж, а също и бандаж за корема. Освен това в известна степен спомага за предотвратяване появата на стрии.

Вени на краката – профилактика на заболявания

Ако вените на краката са в ред, тогава за профилактика на развитие на варици при износване на дете е достатъчно да се носят специални чорапи от мека еластична тъкан.

На етикетите на изделието понякога може да се прочете, че тези чорапи са незаменими, дори и когато жените вече имат разширени вени. Флеболозите обаче не подкрепят тази теза.

Безспорно носенето на профилактични чорапогащи и чорапи – това е по-добре от нищо, но силата на натиск върху тъканите не е достатъчна за осигуряване на терапевтичен ефект.

За тази цел е необходим медицински компресионен трикотаж, притискащ краката с такава сила, че увеличената вена не излиза над повърхността на кожата, и кръвта не се задържа в нея.

И силата на натиск се измерва в милиметри живачен стълб.

Какви чорапогащи да се носят, ще реши лекарят след определяне на необходимата степен на компресия и на размер.

Също изборът на компресионно бельо зависи от това колко далеч са стигнали разширените вени.

В ранния стадий на развитие обикновено се използват чорапогащи, които оказват умерен натиск на тъканите на краката – до 12 мм живачен стълб.

А за чорапогащите, предназначени за лечение на разширени вени, оказваният натиск обикновено е много по-висок.

Медицинският трикотаж има една особеност. Най-голям е натискът в долната част на крака, а с придвижване нагоре става по-слаб.

Компресионните чорапогащи е по-добре да се слагат сутрин, още преди ставане от леглото, засега вените все още не са успели да се разтегнат от препълнилата ги кръв.

Разширени вени и заседнал начин на живот

Отичането на краката след дълго седене – това е първият тревожен сигнал, сигнализиращ за проблем.

Организмът съобщава, че вените функционират в авариен режим.

Когато жената заеме вертикално положение, натоварването на съдовете намалява, макар и продължителното стоене също да не е полезно.

За да функционира всяка вена в нормален режим, желателно е да се изпълняват следните препоръки:

  • В случай на дълго стоене тежестта трябва да се пренесе от единия крак на другия. Това помага за предотвратяване на застойните явления.
  • Седенето също следва да е правилно – кръстосването на краката също способства за нарушаване на кръвообращението в крака, който се намира отгоре, а също и в предната част на бедрото, която поема тежестта.
  • По време на седене е желателно по-често да се движат краката, да се правят въртеливи движения в една или в друга посока.