Съществуват множество глупави и необясними фобии по света. Но такава като венустрафобия или по-друг начин казано калигинефобия – страх от красиви жени – заема, може би, първото място в групата на най-нелепите фобии.

Не се смята за някакво отклонение, когато човек може да се страхува от красиви жени. Все пак те излъчват сексуалност, увереност и дързост.

Въпреки това, когато мъжът изпитва панически страх, когато види много красиво момиче, това вече е съвсем друг въпрос. Поради наличието на тази фобия човек не може да изгради нормален собствен личен живот.

Това състояние е характерно за подрастващите по време пубертета. Разбира се, с течение на времето е възможно тази фобия да отшуми, а при някои хора продължава да се проявява и през зрялата възраст.

Какви са причините?

Както и на повечето фобии, причините за този панически страх са преживени отрицателни събития в миналото.

Например, един мъж е бил унизен от красива жена или тя му отказала по начин, който му е оставил значителна следа в съзнанието.

При засегнатите започва да се развива комплекс за непълноценност и неувереност в себе си. Следователно, засегнатите мъже не се считат за достойни за такива жени.

Някои дори смятат, че ако едно момиче е красиво, то със сигурност е разглезено, глупаво и егоистично, тъй като е свикнало от детството да получава всичко, което пожелае.

Според мнението на тези хора, не си струва човек да си губи времето с такива момичета или жени.

Признаци на венустрафобия

Когато започне да общува с красива жена или момиче, мъжът, страдащ от калигинефобия, може да почувства виене на свят, задух, сърцебиене и дори да припадне.

На първо място, подобно състояние може да се дължи на страха от провал при опита за запознанство или на евентуална подигравка и унижение от страна на красивата жена.

Такива мъже рядко се чувстват комфортно в женска компания, защото смятат себе си за нищожества и че нямат никакви шансове да привлекат вниманието на красиво момиче или жена.

Мъжете, страдащи от тази фобия предпочитат да прекарват времето предимно в мъжка компания, не ходят в различни заведения и кафета, за да избягват срещи с красавици.

Те също така могат спокойно да общуват с момичета с обикновен външен вид, по според тяхното мнение, тоест да не са суперкрасавици, които предизвикват у тях /у мъжете, страдащи от венустрафобия/ безпокойство и страх.

Поведението на такива мъже зависи от степента на тежест на фобията.

Някои от тях могат да се чувстват просто неловко и некомфортно, докато други е възможно да изпитат толкова силен страх, че да станат и избягат от мястото, където са се срещнали с красива жена.

Лечение на венустрафобия

Този вид фобия, макар че не е смъртоносна и опасна за живота, значително го усложнява. Поради това трябва да се лекува, освен ако мъжът, който се страхува от красиви жени, е в тийнейджърска възраст.

Тъй като при него фобията ще отшуми към края на пубертета. Мъжът, изпитващ панически страх от красиви жени, трябва да се обърне към психолог. Първоначално трябва да се изясни причината за неговата поява.

След това се назначава специфична терапия, при която мъжът се опитва самостоятелно да преодолее своя страх. Ако този метод се окаже неефективен, то тогава се прилага психотерапия или хипнотерапия.