Яйцата и месото редовно са набеждавани за нездравословни храни, но каква е истината? Наистина ли са такива? Едно от последните мащабни проучвания е на път да преобърне всичко с главата надолу и да ни накара да преосмислим представите си за полезно и вредно.

Грешки при храненеИ вие ли сте от хората, които критично подминават маслото, а вместо това предпочитат да намажат сутрешната си филия с маргарин? Всички онези “експерти”, които до сега уверено твърдяха, че категорично трябва да елиминираме от менюто всички наситени мазнини и да ги заменим с ненаситени са на път да преосмислят теориите си и стават все по-несигурни.

Не отдавна професор Джеръми Питърсън от Британската сърдечна асоциация се опита да обедини на куп 72 различни проучвания проведени след 2010 година и обхващащи над 600 000 души и да докаже, че няма пряка връзка между поемането на наситени мазнини и сърдечно съдовите проблеми.

Разбира се, ако попитате производителите на маргарин те на дълго и на широко могат да ви обясняват с какво техният продукт е по-добър от обикновеното масло. Освен всичко това, все още има страни по-света, които все още подчертават, макар и с все по-неуверен тон, ползите за сърцето от консумацията на маргарин вместо на масло.

Водещият изследовател Д-р Раджив Чодхъри подтиква към по-задълбочено изследване на ефекта на мазнините върху човешкото здраве и счита, че има доста интересни неща, копито могат да се открият. Според него е време за преосмисляне на това кое е полезно и кое - вредно. Той подчертава, че наситените мазнини действително трябва да се намалят, но същото се отнася и за белия хляб, белия ориз и картофите.

Вече може би сте объркани? Дори малко ядосани? Да, действително тази игра на “това е полезно, а онова е вредно” започна да омръзва на доста хора, но тук Питърсън се опитва да внесе яснота. Той отново подчертава, че макар да няма ясно очертани граници за здравословно и вредно хранене, все пак не бива да забравяме, че във всички случаи яденето на твърде много мазни храни е вредно за сърцето.

Разбира се, нормално е да усещате горчивия вкус на разочарованието, особено ако за дълъг период от време сте следвали стриктен хранителен режим и сте яли не повече от две яйца седмично, защото сте искали да се предпазите от висок холестерол, а сега всичко това се оказва не толкова опасно и вредно. В действителност яйцата доказано нямат почти никакво влияние върху равнището на холестерола, колкото и да не ви се иска да повярвате.

На практика, дългогодишната заблуда около яйцата е имала само негативен ефект и то в не един смисъл. Например много производители на яйца по света са били принудени да изоставят този бизнес само защото някой е решил, че тази храна е вредна. От друга страна потребителите от страх за здравето си са се отказали от една толкова полезна, здравословна и питателна храна, която на всичко отгоре е и много евтина и достъпна. Така неусетно вместо порция бъркани или забулени яйца за закуска, ние неусетно се обърнахме към “здравословните” зърнени закуски в картонени опаковки с усмихнати и щастливи животинки на тях.

Може би още по-пагубна е смяната на маслото, един толкова чист и натурален продукт, с маргарин или други предназначени за мазане продукти, които са изцяло създадени на базата на рафинирани течни масла.

Властването на маргарина продължи до 2010 година, когато бе доказано, че след преминаване на химическите процеси по втвърдяване на течните мазнини, те стават доста опасни за здравето и спомагат за запушването на кръвоносните съдове.

След големия шум, който се вдигна около отрицателното въздействие на полиненаситените растителни масла след процеса на втвърдяване, редица производители се преориентираха към нови модели на обработка на маслата, за които се казва, че са по-щадящи за тялото на човека.

Едва ли това обаче е достатъчно успокоение за хората, които в продължение на дълги години са консумирали маргарин вместо масло, мислейки го за по-здравословната алтернатива, а в края на краищата се е оказало, че маргаринът отстъпва на маслото не само като вкус, но и като ползи за здравето.

Проблеми при здравословно храненеМоже би всички ние малко по-малко ще си научим урока, а именно, че не винаги нещата са такива, каквито изглеждат. Понякога е важно да правим всичко с умереност, защото никога не можем да бъдем сигурни, че нещо, в което сме вярвали безусловно няма да се окаже вредно за здравето. А ето и един пример:

Дълги години ни се втълпява, че най-важното при отслабването е простото броене на калориите, но това не е съвсем така. Когато човек включи към менюто си белтъчини, протеини и малко мазнини ще забележи, че гладът му е заситен за много по-дълго време, отколкото ако я кара на чипс да речем. Тоест акосмятате да отслабвате с чипс и други измишльотини ще ви пожелаем успех, но ще ви кажем, че е малко вероятно това да се случи. Много по-вероятно е да отслабнете, ако включите в менюто си продукти от сорта на яйцата, защото те са много силна и питателна храна и ще ви държат заситени за много дълго време.

И докато доскоро се твърдеше, че за да сме в добра форма трябва да се храним основно с въглехидрати, то редица критици на този хранителен модел го наричат “модел на нездравословното хранене”. Много учени считат, че за да имаме добро здраве и хубава фигура трябва по-скоро да заложим на протеините, отколкото на въглехидратите. Можем да вземем пример от селскостопанските животни. Когато ги храним с въглехидрати те стават много едри и угоени. Защо това да се отразява на тях, а на нас не?

В пика на тази ера, в която избягването на мазното се превърна в религия, редица производители започнаха да продават какви ли не боклуци, които дори няма да наречем храна, като просто им лепнат един етикет “без мазнини”. За да се консумира обаче удивителната загуба на вкус след премахването на мазнините, производителите започнаха да добавят смущаващи количества захар. Така неусетно манията по здравословното хранене ни научи да се храним с по-вредни и нездравословни храни от когато и да било в човешката история.

От всякъде но засипват с информация за това колко е вредно червеното месо, но истината е, че всъщност това изобщо не е така. Всъщност в телешкото и агнешкото месо например се съдържат редица съставки, които намаляват риска от рак, диабет и натрупване на наднормено тегло. Освен това винаги ни засипват със “смущаващи” новини за някоя и друга зараза “плъзнала” сред свободно пасящите стада добитък, сякаш онези животни отгледани в изолирани и стерилни ферми и натъпкани с какви ли не химикали са по-полезни.

Нека не пропускаме и солта. Постоянно ни заливат с предупреждения да внимаваме със солта, но никой не ни казва, че най-много сол има там, където няма да се сетим. Чипсове, крекери, консерви - всички те компенсират изумителната липса на вкус и хранителни вещества с добавяне на сол, която да им придаде силен и привлекателен вкус. Но нима някой може да набеди за вредна солта, когато се използва за готвене у дома в съвсем нормални и разумни количества?

Това, което трябва да знаем е, че винаги трябва да залагаме на разнообразните естествени храни и да избягваме всичко преработено и изкуствено. Така например редица преработени храни биха могли да се появят по рафтовете в магазините с предупредителни табели за рисковете, които носят. Това не би било много по-различно от надписите, които се появяват по кутиите с цигари в много страни по света, но едва ли ще видим подобно нещо, поне не в близко бъдеще.

Ключовата фраза “избягвайте преработените храни” не се появява никъде, но тя би трябвало да ви бъде като правило, което да спазвате на ежедневна база.

Кое е добре за вас и кое не?

Яйца

В продължение на много години са ни казвали да не консумираме повече от две яйца седмично. Е, това вече доказано не е така. Можете да ядете яйца без да ги ограничавате, особено имайки предвид, че те са една от най-богатите на хранителни вещества храни, които можете да си представите.

Масло

След като се оказа, че маргаринът е много вреден за здравето и запушва кръвоносните съдове, за вас ще е много по-добре ако заложите на доброто старо масло - изпитано през вековете и много по-вкусно.

Червено месо

Консумацията на обработено месо пълно с консерванти не е за препоръчване, но ако похапвате от време на време месо от свободно отгледани животни няма да сгрешите. То съдържа съставки, които предпазват от рак, диабет и затлъстяване.

Сол

Солта в консервираните храни е в огромни количества и това е наистина прекалено, но до сега няма доказателства за вреда от ползването на умерени количества сол при готвене на домашни гозби.

Захар

Добре е захарта да бъде намалена и дори избягване. Старайте се, ако не можете без сладкиши, да ги консумирате само от време на време и в малки количества.