Гастрит се нарича най-общо възпалителното заболяване на стомашната лигавица. Състоянието може да представлява раздразнена, изтънена или ерозирала ивица на стомаха. Най-честата причина за развитието на гастрит е инфекция с бактерия, която се предизвиква повечето стомашни язви. Разбира се, има и други причини за появата на това възпалително заболяване, които следва да разгледаме в тази статия.

Ще определим също видовете гастрит и ще дадем някои препоръки за начини на лечение на заболяването.

Какви са причините за появата на гастрит

Вече дадохме определени на гастрита като възпаление на стомашната лигавица. Тази лигавица е покрита със слуз, която защитава стомашната стена и не позволява на храносмилателните сокове да наранят лигавицата.

Когато тази слуз започне да изтънява, храносмилателните сокове започват да дразнят лигавицата, което води до неразположения. В продължителен период от време се създава възпаление, което води до гастрит и появата на язви.

Най-честата причина за появата на гастрита е свързана с начина на хранене и хранителните продукти и напитки, които приемаме. Гастритът може да се появи поради прекомерна консумация на алкохол, стрес, употреба на силни за стомаха лекарства или хронично повръщане.

Има и някои здравословни състояния, които могат да причинят възпаление на лигавицата на стомаха. Това са инфекции, причинени от бактерии и вируси. Най-честата бактерия е хеликобактер полори. Тази стомашно-чревна бактерия живее в лигавицата на стомаха. Ако не се приложи навременно лечение, бактерията може да предизвика язви и дори рак на стомаха.

Друго здравословно състояние, което причинява гастрит е рефлукс на жлъчката. Състоянието представлява обрания приток на жлъчката в стомаха от жлъчния тракт.

Видове гастрит

Основно има два вида гастрит: остър и хроничен. Острият гастрит представлява остро възпаление на лигавицата на стомаха. Състоянието има кратка продължителност и завършва с пълно оздравяване.

Острия гастрит настъпва по много причини. Най-честите от тях са консумация на алкохол, някои силни лекарства или бактериална инфекция. Други фактори за появата на гастрит са преживян стрес, обширни изгаряния, бъбречна, дихателна и сърдечна недостатъчност.

Диагнозата за остър гастрит се поставя при клиничен преглед от специалист. При преценка на лекаря може да се наложи да се направи ендоскопско изследване.

Хроничния гастрит представлява възпаление на стомашната лигавица с прогресиращ ход. Това състояние води до намаляване на размерите на стомашните жлези и ограничава тяхната функция. Хроничният гастрит се развива в резултат системно дразнене на стомашната лигавица.

Основна роля за развитието на заболяването отново има честата и прекомерна консумация на алкохол. Приемът на лютиви, солени, кисели и пържени храни също увеличават шанса от развитието на хроничен гастрит.

Лечение на гастрит

Лечението зависи от вида гастрит. Острият гастрит се лекува най-често чрез назначаване на подходящ диетичен режим. Това може да включва временно спиране на приема на храна и основно консумация на течности, които няма да подразнят лигавицата на стомаха.

Хроничния гастрит може да се успокои и да се намали неразположението отново чрез спазването на диета. Лекуващият лекар също така изписва подходящи медикаменти, които да успокоят симптомите на състоянието.

Ако не лекувате навреме хроничния гастрит може да се стигне до развитието на язви. При съмнение, че развивате възпаление на лигавицата на стомаха трябва да се консултирате за лечение с вашия личен лекар.