Ракът на ануса е сравнително рядка форма на рак, която засяга крайната част на храносмилателната система. Въпреки че все още се среща рядко, честотата на случаите на заболели от рак на ануса се увеличава. Поради тази причина е важно да се посочат причините за заболяването и начините за диагностика.

Патогенеза на заболяването

Провеждат се изследвания доколко аналните фисури и хемороиди са причина за възникването му. Ракът на ануса често започва като анална дисплазия, която се нарича още „предраково заболяване“. Аналната дисплазия се появява, когато клетките на ануса имат аморални промени, но все още не са започнали да се разпространяват в околната тъкан.

Най-тежката форма на анална дисплазия се нарича карцином. Това се случва, когато клетките вече са се превърнали в ракови, но все още не са започнали да се разпространяват в околната тъкан. В течение на времето състоянието на аналната дисплазия се променя до степен, в която клетките стават инвазивни и започва метастаза.

Ракът на ануса най-често се разпространява чрез директна инвазия в близката тъкан. Друг начин за разпространение е чрез лимфната система.

Ракови фактори и причини за увеличаване на риска от рак на ануса

Установено е, че има някои фактори, които увеличават риска от развитие на рак на ануса. Някои от тях са:

 • Напредването на възрастта

Повечето случаи на заболели от рак на ануса са на хора над 50 годишна възраст.

 • Сексуална активност

Хората, които са имали много сексуални партньори през живота си са изложени на по-голям риск от развитие на рак на ануса. Особено рисков фактор е практикуването на анален секс без безопасни марки.

 • Тютюнопушене

Както и при всеки друг вид рак, рискът от развитие на рак на ануса се увеличава при пушачи.

 • Предходен рак

Жените, които са имали рак на шийката на матката, вулвата или вагината са с повишен риск от рак на ануса.

Симптоми на състоянието

Ранните стадии на рак на ануса могат да протекат безсимптомно. Когато, обаче симптомите започват да се появяват те мога да включват следните състояния:

 • Болка или усещане за натиск в ануса или в ректума;
 • Кървене от ануса или ректума;
 • Сърбеж или изпъкналост около ануса;
 • Промени в изпражненията;
 • Затруднено изхождане или усещане за непълно изпразване на червата;
 • Изтичане на слуз или гной от ануса;
 • Необяснима загуба на тегло;
 • Прекомерна умора.

Диагноза на заболяването

Поставянето на диагноза за наличието на рак на ануса преминава през няколко стъпки. Първате е медицински преглед, при който лекарят трябва да направи подробен преглед на медицинската история и симптомите на пациента.

При посещението при лекаря трябва да се извърши и физически преглед за оценка на състоянието на ануса и ректума. Възможно е да се назначи и аноскопия. При този преглед се използват инструменти за визуално изследване на ануса и ректума.

Биопсията също е метод за диагноза на заболяването. При нея се взема малка тъкан от засегнатата област за микроскопско изследване.

Някои тумори в тази област може да са доброкачествени. Те се определят чрез хистологично изследване. Туморите с големина до 2 см се лекуват хирургично. При по-агресивните състояния се назначава лъчетерапия.